Sindicaliştii de la Şantierul Naval Mangalia, scrisoare deschisă către Ministerul Economiei

Sindicaliştii de la Şantierul Naval Mangalia, care protestează de mai multe zile, au explicat, joi, printr-o scrisoare deschisă trimisă Ministerului Economiei, că tensiunile dintre angajaţi şi conducerea operativă a societăţii DSMa au ajuns la cote înalte.

Urmărește
1312 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la Şantierul Naval Mangalia, scrisoare deschisă către Ministerul Economiei

Sindicaliştii de la Şantierul Naval Mangalia, scrisoare deschisă către Ministerul Economiei

Potrivit documentului trimis Ministerul Economiei, care deţine o participaţie majoritară la şantierul naval, situaţia la nivelul societăţii DSMa nu s-a îmbunătăţit ci dimpotrivă, la acest moment, tensiunile dintre angajaţi şi conducerea operativă a societăţii DSMa au ajuns la cote înalte.

Astfel, începând din data de 4 ianuarie au loc zilnic proteste spontane ale salariaţilor în faţa pavilionului administrativ, în timpul pauzei de masă.

„Unul dintre motivele nemulţumirilor şi ingrijorărilor salariaţilor au legatură cu intenţia Directoratului DSMa de restructurare a forţei de muncă şi a posturilor. Chiar dacă imediat după protestul din luna decembrie 2022 ni s-a comunicat că s-a amânat luarea unei decizii în acest sens, salariaţii sunt conştienţi că în orice moment se poate reveni asupra acelei decizii şi asta le amplifică starea de incertitudine privind siguranţa locurilor de muncă şi a perspectivelor acestei societăţi”, se arată în scrisoare.

Conform acesteia, riscul de faliment este major având în vedere rezultatele financiare negative ale societăţii DSMa şi solicitarea deschiderii procedurii de insolvenţă în instanţă de către un creditor.

De asemenea, salariaţii sunt extrem de nemulţumiţi şi de faptul că la finalul anului 2022, administraţia a acordat „în mod arbitrar şi netransparent un bonus preferenţial doar unui anumit număr de salariaţi fără să facă nicio informare în prealabil despre această decizie şi fără să existe criterii”.

„Deşi în cadrul negocierilor colective din luna decembrie 2022 Administraţia a invocat faptul că din cauza rezultatelor financiare negative ale DSMa cât şi a numărului scăzut de comenzi nu poate acorda o creştere salarială corelată cu nivelul inflatiei şi că nu poate acorda nici 1 leu în plus faţă de propunerea de majorare de 100 lei, totuşi a acordat unilateral bonusuri în valoare de ~2340 lei net, respective 4000 lei brut, doar unui anumit număr de salariaţi fără să ne informeze despre această decizie, despre care am aflat de la salariaţi şi ulterior am solicitat Directoratului prin adresa nr. 36 din 22.12.2022 sa ne comunice detalii, însă până la acest moment nu am primit un răspuns”, arată Sindicatul Liber Navalistul.

„Directoratul DSMa are în continuare o atitudine negativă şi ostilă faţă de reprezentanţii salariaţilor (sindicat), ignorând prevederile legale şi ale contractului colectiv de muncă, refuzând în mod repetat să negocieze neprezentându-se la convocările Comisiei Paritare, motiv pentru care ne-am adresat instanţei. Mai mult decât atât, salariaţii sunt nemulţumiţi cu privire la faptul că în Comisia Paritara convocată în vederea modificării contractului colectiv de muncă discuţiile au fost întrerupte abrupt de către conducerea societăţii, iar Administraţia DSMa evită reluarea negocierilor invocând anumite motive pentru care de fapt tergiversează finalizarea negocierilor, în condiţiile în care neacordându-se o creştere salarială corelată cu rata inflaţiei puterea de cumpărare a salariaţilor a scăzut şi continuă să scadă”, se mai arată în scrisoare.

„Conducerea operativă a DSMa aplică o politică de personal distructivă pentru societate, realizând recrutarea de personal din cadrul angajaţilor proprii ai societăţii DSMa cărora le propun să accepte încetarea raporturilor de muncă cu acordul părţilor şi angajarea la Damen Workforce România SRL, o altă societate la care statul român nu deţine acţiuni, acţionar unic fiind Şantierul Naval Damen Galaţi SA (deţine 100% din pachetul de acţiuni) iar beneficiar este DAMEN OTC HOLDING B.V”, mai arată sindicaliştii.

Aceştia îi cer ministrul Economiei Florin Spătaru să stopeze „intenţia manifestată de compania olandeză Damen de a menţine societatea DSMa pe panta descendentă de asasinare economică şi externalizare a tot ceea ce ar putea reprezenta activităţi profitabile, astfel cum s-a întâmplat şi în trecut”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici