Sindicatele din chimie propun reeşalonarea datoriilor companiilor către stat

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) propune mai multe măsuri pentru menţinerea angajaţilor şi a companiilor din economie în condiţiile crizei financiare, precum reeşalonarea unor debite faţă de stat sau oprirea întreruperii "nejustificate" a activităţii unor firme.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din chimie propun reeşalonarea datoriilor companiilor către stat

Sindicatele din chimie propun reeşalonarea datoriilor companiilor către stat (Imagine: Mediafax Foto)

FSLCP consideră că statul trebuie să creeze un sistem de sprijinire prin măsuri fiscale, administrative şi financiare a companiilor din toată economia, în timp ce debitele acestora către stat ar trebui reeşalonate în funcţie de factori precum vechimea şi urgenţa lor, potrivit unui document prezentat marţi.

Pentru protecţia salariaţilor din întreaga economie împotriva concedierilor, Federaţia apreciază că Guvenul ar trebui să elaboreze o Ordonanţă de Urgenţă care să permită salariaţilor disponibilizaţi păstrarea cărţilor de muncă la sediul firmelor la care au fost angajaţi pentru cel puţin şase luni, perioadă în care aceştia vor primi ajutoare de şomaj de la stat.

În acelaţi timp, angajatorul ar urma să acorde din surse proprii o sumă de bani, pentru cel mult 12 luni, care se va adăuga la ajutorul de şomaj până ce suma totală acordată angajatului disponibilizat va ajunge la valoarea integrală a salariului acestuia înainte de disponibilizare.

O altă propunere a FSLCP este acordarea unui ajutor nerambursabil de 2.000 euro pentru şomerii care intenţionează să dezvolte o afacere proprie.

Astfel, aceste persoane ar urma să fie scutite de plata oricăror obligaţii fiscale faţă de stat, pentru o perioadă de doi ani, dar ar urma să aibă acces la credite cu dobânzi minime pe care le-ar rambursa nu mai devreme de o perioadă de graţie de 12 luni.

Totodată, ar trebui limitată angajarea persoanelor peste limita pensionării, iar Guvernul ar trebui să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să acorde oricărui salariat posibilitatea de a contesta închiderea companiei în care lucrează. Federaţia apreciază că este necesară creşterea cuantumului ajutorului de şomaj la 90% din salariul unui angajat în momentul disponibilizării.

O altă propunere vizează modificarea regulamentului privind ajutoarele de stat pentru firmele cu capital privat şi de stat, precum şi eliminarea discrepanţelor neconcurenţiale între medicamentele româneşti şi cele importate. De asemenea, fermierii ar trebui susţinuţi financiar pentru a asigura siguranţa alimentară a populaţiei în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici