Cele mai mari 14 bănci locale după activele deţinute, care au împreună peste 86% din piaţă, au dat credite cu o valoare cumulată de circa 213 miliarde de lei (50 mld. euro) şi au atras de la clienţi depozite de numai 167 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un raport credite/depozite de 127%.
„Unele bănci au ca singură sursă de finanţare economiile clienţilor şi din acest motiv au o politică de dobânzi mai agresivă. Altele au acces nerestricţionat la piaţa interbancară sau la finanţarea de la băncile-mamă şi de aceea politicile variază foarte mult de la o bancă la alta”, comentează Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko.
Un raport puternic dezechilibrat între credite şi depozite înregistrează şi băncile elene, Alpha Bank şi Banca Românească având portofolii de credite a căror valoare reprezintă 269% şi respectiv 257% din depozitele atrase. Datele în cazul acestora sunt preluate din raportările băncilor-mamă de la Atena, astfel că soldul creditelor include şi finanţările acordate de companiile afiliate de leasing sau de credite de consum.
Citeşte mai multe despre topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite pe www.zf.ro