Sistemele de operare care nu mai primesc actualizări sunt încă folosite de 41% dintre consumatori

Numeroşi utilizatori individuali, precum şi companii, se bazează încă pe sisteme de operare (OS) care nu mai sunt susţinute de producători cu actualizări, sau care se află aproape de sfârşitul ciclului de viaţă, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky.

Urmărește
378 afișări
Imaginea articolului Sistemele de operare care nu mai primesc actualizări sunt încă folosite de 41% dintre consumatori

Sistemele de operare care nu mai primesc actualizări sunt încă folosite de 41% dintre consumatori

Chiar dacă sunt disponibile versiuni mai noi ale respectivului sistem de operare, aproximativ 41% dintre consumatori utilizează în continuare un sistem de operare pentru desktop care fie nu mai este actualizat, fie se apropie de acest moment, cum ar fi Windows XP sau Windows 7. În acelaşi timp, aproape 40% dintre firmele foarte mici (VSB) şi 47% dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) şi companii mari se bazează încă pe aceste sisteme. Această situaţie creează un risc de securitate.

În cele mai multe cazuri, sfârşitul ciclului de viaţă al unui sistem de operare înseamnă că nu vor fi mai fi emise alte actualizări de către furnizor, inclusiv actualizări legate de securitatea cibernetică. Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul securităţii sau atacatorii cibernetici pot găsi vulnerabilităţi necunoscute anterior în aceste sisteme. Ulterior, aceste vulnerabilităţi pot fi utilizate în atacuri cibernetice şi utilizatorii vor fi expuşi, deoarece nu vor mai primi un patch care să rezolve problema. Pentru a încerca să evalueze câte astfel de sisteme cu risc există şi a estima amploarea riscului, cercetătorii Kaspersky au analizat datele anonimizate despre utilizarea sistemelor de operare, furnizate de utilizatorii Kaspersky Security Network (cu acordul lor). Rezultatele arată că 4 din 10 consumatori folosesc încă sisteme învechite, inclusiv cele extrem de vechi precum Windows XP sau Vista.

Analizând versiunile specifice ale sistemelor de operare învechite utilizate, două procente dintre consumatori şi un procent dintre staţiile de lucru utilizate în companiile foarte mici VSB se bazează pe Windows XP - un sistem de operare care nu mai este susţinut prin actualizări de mai bine de 10 ani. Mai puţin de jumătate de procent dintre utilizatorii individuali (0,3%) şi dintre VSB (0,2%) preferă încă Windows Vista, pentru care suportul principal s-a încheiat în urmă cu şapte ani. Interesant, unii utilizatori individuali (1%) şi unele companii (0,6% dintre VSB şi 0,4% dintre IMM-uri şi companii mari) au ratat actualizarea gratuită la Windows 8.1 şi continuă să utilizeze Windows 8, care nu mai este actualizat de Microsoft din ianuarie 2016.

Windows 7 este încă o alegere populară printre utilizatori individuali şi companii, cu toate că actualizările vor înceta în ianuarie 2020. Peste o treime (38%) dintre consumatori şi companii foarte mici (VSB), şi 47% dintre IMM-uri şi companii mari, încă folosesc acest sistem de operare. Pentru segmentul de afaceri mici, mijlocii şi companii marii, ponderea Windows 7 şi cea a noii versiuni de Windows 10 (47% dintre staţiile de lucru lucrează pe acest sistem de operare) este aceeaşi.

"Răspândirea la scară largă a Windows 7 este îngrijorătoare, deoarece mai sunt mai puţin de şase luni până când această versiune nu va mai fi actualizată. Motivele care stau la baza acestui decalaj variază de la software, care este posibil să nu poată rula pe cele mai noi versiuni de sistem de operare, până la motive economice şi chiar, pur şi simplu, o chestiune de obişnuinţă. Acestea fiind zise, un sistem de operare vechi şi neactualizat reprezintă un risc de securitate cibernetică - costul unui incident poate fi substanţial mai mare decât costul upgradării", a explicat Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager, Kaspersky.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici