Sistemul de comunicaţii şi control al traficului pe Autostrada Soarelui, pus în funcţiune

Sistemul de comunicaţii şi control al traficului pe Autostrada Soarelui (A2), pe tronsonul Bucureşti-Lehliu, a fost pus în funcţiune miercuri, valoarea investiţiei fiind de 3,17 milioane lei, fără TVA, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Sistemul de comunicaţii şi control al traficului pe Autostrada Soarelui, pus în funcţiune

Sistemul de comunicaţii şi control al traficului pe Autostrada Soarelui, pus în funcţiune

Autostrada Soarelui beneficiază de la 1 decembrie de o reţea de telefoane de urgenţă, sistem de semnalizare prin tabele electronice şi trei panouri de afişaj administrate de un centru de control. Primul panou de afişaj este situat la km 12, pe sensul de ieşire din Capitală, iar celelale două la km 34 şi km 32, la ieşirea spre Fundulea.

Reţeaua de telefoane conţine 56 de aparate, dispuse din doi în doi kilometri, pe ambele sensuri de mers. De asemenea, tronsonul beneficiază de două staţii meteo şi patru staţii de contorizare trafic.

Staţiile meteo au fost amplasate la km 20 şi la km 63,5, asigurând informaţii pe care centrul de control le prelucrează şi le afişează pe panouri.

Tot de la începutul lunii decembrie, pe A2 funcţionează şapte tabele de acces, patru situate la intrarea pe autostradă, unul la Fundulea şi alte două la Lehliu, care anunţă conducătorii auto atunci când autostrada este blocată.

Pentru supravegherea traficului există un sistem de monitorizare a autovehiculelor, respectiv patru senzori amplasaţi în carosabil, pe bretelele de acces. În baza datelor culese de la senzori, centrul de control evaluează numărul de autovehicule care tranzitează autostrada, lungimea şi greutatea acestora, precum şi frecvenţa cu care circulă.

Lucrarea a fost executată în termen de două luni de CFR Telecomunicaţii.

"Sistemul este foarte util, pentru că există mai multe dotări, camerele de luat vederi transmit imaginea către centrul de comandă, iar viteza de intervenţie este de 15-20 de minute", a spus Orban, prezent la inaugurarea sistemului.

Imaginile transmise de camere sunt prelucrate la centrul de control, unde sunt urmărite de un echipaj al poliţiei.

Centrul de control se află la kilometrul 20 şi dispune de un echipaj de poliţie care poate interveni pentru rezolvarea situaţiilor anunţate prin telefoanele de urgenţă. De asemenea, unitatea este dotată cu un sistem automat de alarmă, care avertizează operatorii cu două ore înainte de orice fenomene meteorologice extreme.

Ministrul Orban a precizat că până la data de 1 mai vor fi instalate toate sistemele de telecomunicaţii şi control până la Drajna.

"În prezent este montată fibra optică până la Drajna, iar până la 1 mai vom avea toate sistemele în funcţiune. În niciun caz nu vom mai avea situaţii ca astă vară, când au fost accidente din cauza fumului, atât timp cât sistemul funcţionează", a spus Orban.

Orban a mai adăugat că sistemele vor fi păzite de către echipaje ale poliţiei, precum şi de o firmă de pază cu care va fi încheiat un protocol special.

"Există o mobilizare din partea poliţiei şi avem contract cu o firmă de pază, cu care se va încheia un protocol special. Aş fi în stare, dacă prind un făptaş, să îl bat cu mâna mea, pentru că îşi bate joc de banii publici", a mai spus Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici