- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sistemul financiar din Europa de Est este încă fragil
Sistemul financiar din ţările baltice, Ungaria, Bulgaria şi România este caracterizat încă de o fragilitate semnificativă, a declarat vineri reputatul economist Nouriel Roubini, citat de ziarul austriac Der Standard.
Sistemul financiar din Europa de Est este încă fragil (Imagine: MediafaxFoto)
"Cred că situaţia din ţările Europei Centrale şi de Est rămâne foarte fragilă, cu unele excepţii. Sistemul financiar, povara datoriilor şi în principal monedele supraevaluate continuă să fie o problemă", a afirmat Roubini, unul dintre puţinii economişti care au anticipat cu precizie criza financiară mondială din ultimii doi ani.
El a continuat arătând că situaţia din regiune nu este una omogenă, Polonia şi Cehia având performanţe mai bune decât celelalte state.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Dar este încă o fragilitate financiară semnificativă în ţările baltice, în Ungaria, Bulgaria şi România", a spus economistul.
Băncile occidentale prezente în Europa Centrală şi de Est se confruntă încă cu pierderi pe piaţa de credit din regiune, argumentează Roubini.
"Până acum, problemele au fost limitate. Dar vor fi mai multe pierderi din credite în această regiune", avertizează el.
Cele mai mari bănci din regiune, după active, sunt UniCredit, Erste Bank şi Raiffeisen International.
Roubini s-a mai referit, în interviul acordat Der Standard, şi la ţările "de la periferia zonei euro", Portugalia, Italia, Grecia şi Spania, despre care a afirmat că au probleme mari nu numai cu deficitele bugetare uriaşe, ci şi cu poziţia competitivă în raport cu alte economii.
"Pierd cotă de piaţă în favoarea Chinei, fenomen care a început chiar înainte de criză. Salariile au crescut mai mult decât productivitatea. Aceste ţări au nevoie de reforme structurale care să conducă la mai multă productivitate şi creştere", conchide economistul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO