- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sistemul fiscal avantajos atrage grupul Deutsche Boerse - NYSE Euronext în Olanda
Deutsche Boerse şi NYSE Euronext vor crea un holding în Amsterdam care va prelua controlul ambelor companii în urma fuziunii de 10,2 miliarde de dolari anunţate săptămâna trecută, subliniind cât de atractivă este Olanda datorită sistemului fiscal flexibil, potrivit unei analize Reuters.
În pofida lipsei unor legături solide cu Olanda, cei doi operatori bursieri au ales această ţară pentru sediul noului grup datorită stimulentelor acordate investitorilor străini. Olanda percepe taxe foarte scăzute sau deloc pe profiturile obţinute în alte state de companiile străine care au sediul în ţară.
Companiile au refuzat să comenteze dacă sistemul fiscal a fost un factor determinant pentru alegerea jurisdicţiei în care urmează să fie stabilit sediul noului grup.
Corporaţiile sunt taxate în Olanda cu un total de 26% din profit, cu mult sub rata de 35% din America şi impozitele de 30% aplicate în Germania, în linie cu nivelul mediu din ţările dezvoltate. Totuşi, în Olanda funcţionează o lege care exclude în mare parte de la taxare profiturile obţinute peste hotare.
Autorităţile americane dezbat o reformă a codului fiscal destinat companiilor, după ce mediul de afaceri s-a plâns că sistemul de taxe din SUA nu asigură o concurenţă corectă cu rivali din alte ţări. Congresmenii republicani reclamă că sistemul complex de taxe din Statele Unite împinge unele companii peste hotare, cu tot cu locurile de muncă.
Statele Unite taxează profiturile companiilor indiferent unde au fost obţinute. Un oficial al Trezoreriei americane a declarat joi că trecerea la sistemul fiscal teritorial, în care sunt taxate doar profiturile obţinute pe teritoriul ţării, va face parte din dezbaterea pentru reforma taxelor. Însă discuţiile şi negocierile vor dura cel mai probabil câţtiva ani.
Pe de altă parte, Olanda se alătură Hong Kong-ului şi altor ţări care s-au făcut remarcate ca sisteme favorabile afacerilor, atrăgând masiv investitori străini.
"S-au transformat într-un centru pentru comerţ, pentru că nu aveau cum să obţină un asemenea nivel de dezvoltare economică doar cu populaţia şi resursele proprii", observă Daniel Berman, profesor la Boston University şi fost oficial al Trezoreriei SUA.
În perspectivă, venitul pierdut de SUA prin relocarea NYSE în Olanda poate părea doar o picătură în economia de mii de miliarde de dolari a Statelor Unite. Operatorul bursier a plătit doar 119 milioane de dolari în taxe pe profit în primele nouă luni ale anului trecut.
Totuşi, în 2010, 122 de noi companii multinaţionale s-au stabilit în zona metropolitană Amsterdam, dintre care 31% vin din America, potrivit agenţiei de investiţii străine a oraşului olandez. Amsterdam găzduieşte acum peste 2.000 de sedii de multinaţionale.
Conform acordului încheiat între Deutsche Boerse şi NYSE Euronext, un holding cu sediul la Amsterdam va prelua cele două companii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO