Dacă i-ai invidiat vreodată pe piloţii de avion sau pe stewardese, acum nu mai ai motiv. Companiile aeriene sunt în picaj din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Concediază mii de angajaţi, returnează avioane, se luptă cu insolvenţa. Dintre companiile care zboară la noi în ţară, Ryanair a renunţat la 900 de piloţi şi va mai concedia încă 450. Wizz Air a suspendat o mie de posturi şi a redus salariile angajaţilor cu până la 22%. 5.600 de oameni au rămas dintr-un foc fără loc de muncă în grupul britanic Virgin şi la compania naţională din Finlanda. Scandinavian Airlines a renunţat la 14 aeronave şi 520 de piloţi, iar Ţările Scandinave lucrează la un plan prin care să lichideze companiile SAS şi Norwegian pentru a construi o nouă linie aeriană. Nici celebra companie Emirates nu este scutită de probleme. Si-a anulat comanda de 150 de Boeing 777x şi i-a „invitat” pe toţi angajaţii trecuţi de 56 de ani să se pensioneze. Toate firmele fac tăieri drastice pentru a supravieţui,
„Avioanele la sol necesită întreţinere, cheltuili cu personalul cu piese de schimb, cu consumabile, ratele, ratele la avioane, poate unele companii pot să negocieze cu închiriatorii, altele poate nu” spune Gheroghe Răcaru, fost CEO Tarom şi Blue Air.
Companiile aeriene româneşti, Blue Air şi Tarom nu au făcut încă disponibilizări, deşi Blue Air are 90% dintre angajaţi în şomaj tehnic şi acelaşi lucru s-a întâmplat cu 1000 dintre angajaţii Tarom. Pentru acestea Guvernul a aprobat ajutoare de stat.