Situaţia din Japonia ar putea perturba importurile auto; distribuitorii au stocuri pe termen mediu

Închiderea temporară a fabricilor producătoare de autovehicule din Japonia ar putea avea ca efect perturbarea livrărilor de maşini către importatorii români, însă nu mai devreme de câteva luni, datorită stocurilor existente, potrivit reprezentanţilor mărcilor nipone pe plan local.

Urmărește
8 afișări

În numai două săptămâni de la cutremurul care a afectat nordul Japoniei, constructorii auto din această ţară au pierdut o producţie de 230.000 de vehicule în urma închiderii mai multor fabrici din industria de profil. Cele mai multe sistări de producţie au fost cauzate de închiderea fabricilor furnizorilor de componente. Totodată, au fost afectate şi activităţile de transport de mărfuri în şi din Japonia.

Importatorii mărcilor nipone afirmă că oprirea parţială a producţiei auto în Japonia ar putea afecta o mică parte din importurile în România şi nu mai devreme de şase luni, datorită stocurilor suficiente din Europa.

Pe piaţa românească sunt prezente şapte mari mărci auto japoneze - Honda, Mazda, Suzuki, Toyota, Mitsubishi, Nissan şi Subaru.

Toţi cei şapte constructori au unităţi de producţie şi în Europa sau alte continente.

"Dacă vor exista probleme cu fluxul de livrări către Europa, implicit România, acestea vor avea loc peste luni bune. Pentru România sunt asigurate stocuri Honda până la toamnă, iar o parte din flota destinată ţării noastre este deja pe drum", a declarat Florin Niţă, coordonator vânzări al Honda Trading, importatorul mărcii pe plan local.

La rândul lor, reprezentanţii Toyota în România au afirmat că este posibil ca fluxul de livrări să sufere dereglări, însă nu mai devreme de câteva luni. În acest scenariu ar fi afectate importurile de modele 4X4 şi Lexus.

Alin Radu, directorul general al Suzuki România, a menţionat că în ceea ce priveşte acestă marcă stocurile locale sunt asigurate până în luna septembrie.

"Chiar dacă vor apărea probleme, România nu va fi afectată cel puţin până în septembrie. Cele mai multe modele Suzuki sunt asigurate de fabrica din Ungaria, numai 3% din flotă este importată din Japonia", a spus şeful Suzuki România.

Şi în cazul Nissan stocurile sunt asigurate în special de fabricile din Marea Britanie şi Spania

"Avem stocuri suficiente pe termen mediu. Este încă devreme să ştim dacă şi cum vor fi afectate livrările din Japonia", a declarat Sorin Arecco, şeful biroului de comunicare al Nissan în România.

De asemenea, reprezentanţii Mazda în România au precizat că pentru Europa sunt asigurate stocuri pentru şase luni.

"Pentru Mitsubishi, fluxul comercial pentru viitorul apropiat nu este afectat de situaţia din Japonia. Aproximativ 60% din volumele de vânzare sunt produse de fabrici din afara Japoniei. În ceea ce priveşte stocul de maşini, acesta este suficient pentru solicitările primite de pe piaţa românească pentru că ne bazăm pe producţia de la fabrica din Olanda", a explicat Ana Maia Matei, directorul de marketing al M Car Trading, importatorul Mitsubishi.

Reprezentanţii Subaru nu au făcut comentarii pe acest subiect.

Conform unui studiu al companiei de cercetare J.D. Power, anul trecut au fost vândute în Europa 2,2 milioane de vehicule produse în Japonia.

Anul trecut au fost vândute în România 9.620 de autovehicule japoneze, respectiv 784 Honda, 836 Mazda, 2.213 Suzuki, 2.560 Toyota, 1.332 Mitsubishi, 1.530 Nissan şi 265 Subaru. În primele două luni ale acestui an au fost livrate în total 1.189 autovehicule produse de constructori japonezi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici