Video Situaţia IMM-urilor se menţine dificilă, deşi în ultimul an a avut loc o îmbunătăţire a exporturilor

Situaţia IMM-urilor se menţine dificilă din punct de vedere al "demografiei" şi productivităţii, declinul din 2009 fiind resimţit şi în 2010, chiar dacă din perspectiva exporturilor lucrurile s-au îmbunătăţit în ultimul an, a declarat Peter Barta, directorul executiv al Fundaţiei Post-Privatizare.

Urmărește
197 afișări

"Atât 2010, cât şi 2009 au reprezentat ani dificili pentru economie, aşa cum o arată şi majoritatea indicatorilor economici. Chiar dacă din perspectiva exportului am stat bine şi am reuşit să recuperăm puţin din handicapul lui 2009, ceilalţi indicatori nu au înregistrat îmbunătăţiri. În ceea ce priveşte demografia firmelor, cred că ne aflăm în aceeaşi situaţie de declin din 2009; chiar dacă au fost înregistrate firme noi, numărul acestora nu a reuşit să recupereze declinul înregistrat în anul 2009, când s-au înregistrat peste 133.000 de suspendări de activitate", a spus Barta pentru MEDIAFAX.

El a arătat că 2010 a reprezentat un an al repoziţionării afacerilor, majoritatea întreprinzătorilor căutând alternative noi de îmbunătăţire a indicatorilor economici prin renunţarea la acele activităţi care nu erau profitabile sau prin încercări de reducere a costurilor. Din punct de vedere al productivităţii, Barta consideră că nu au avut loc modificări semnificative, IMM-urile fiind încă mult în urmă în ceea ce priveşte productivitatea muncii la nivel de angajat.

"Toate acestea se datorează unui cumul de factori, plecând de la instabilitatea legislativă şi imposibilitatea de a realiza predicţii pe baza unui plan de afaceri. Aici putem menţiona doar modificarea TVA sau schimbările din punct de vedere al fiscalităţii în general. Pe de altă parte, gradul de inovaţie în rândul IMM-urilor este foarte scăzut. Multe iniţiative antreprenoriale au eşuat şi datorită slabei pregătiri a celor care conduc o afacere", a arătat Barta.

Fundaţia Post-Privatizare (FPP) a realizat Raportul Anual al Sectorului IMM din România - ediţia 2010, care va fi lansat marţi la conferinţa Mediafax Talks about SMEs. Raportul reprezintă o radiografie a situaţiei întreprinderilor mici şi mijlocii în anul 2009, incluzând, de asemenea, concluzii şi recomandări pe baza acesteia.

Potrivit raportului, 133.000 de IMM-uri şi-au suspendat activitatea în 2009, în timp 116.000 de noi firme au fost înfiinţate. Cele mai multe firme care au fost închise au fost din domeniul serviciilor de intermediere imobiliară, construcţiile, industrie şi servicii de administrare şi sprijin, comerţ.

Se mai remarcă, de asemenea, o diminuare severă a rolului IMM-urilor în crearea de locuri de muncă în anul 2009, ca urmare a scăderii cu 11,3% a numărul mediu anual de angajaţi în acest sector la 31 decembrie 2009, faţă de anul anterior. Astfel, la sfârşitul anului 2009 numărul mediu anual de salariaţi în sectorul IMM era de 2,6 milioane de persoane, faţă de 2,95 milioane în anul 2008, ceea ce înseamnă pierderea a 333.273 locuri de muncă.

Sectorul IMM-urilor a înregistrat un recul în 2009 şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri, care a scăzut cu 12%, faţă de 2008, întreprinderile mijlocii fiind cele mai afectate, în condiţiile în care au raportat afaceri cu 17% mai mici.

Mai mult, volumul valoric al comerţului exterior derulat de sectorul IMM a scăzut în 2009 faţă de 2008, atât pentru exporturi, cât şi pentru importuri. Peste o treime, respectiv 35,4% din volumul total al exporturilor din România în anul 2009, a fost realizat de sectorul IMM, ponderea specifică a acestuia fiind în creştere faţă de anul 2008.

În ceea ce priveşte evoluţia sectorului IMM-urilor din acest an, reprezentantul Fundaţiei Post-Privatizare spune că este foarte greu de anticipat, apreciind însă că firmele mici şi mijlocii vor avea în continuare probleme de finanţare.

"Din punctul meu de vedere, cred că vom ajunge să avem o creştere economică de-abia din a doua jumătate a anului, iar efectele acestei creşteri, cumulate pe tot anul, vor ajunge undeva la 0,5%. Multe din întreprinderile care au supravieţuit au în continuare probleme în ceea ce priveşte finanţarea pe termen scurt, iar lipsa creditării pune mari probleme acestora", a afirmat Barta, precizând că ar trebui să existe câteva programe care să susţină iniţiativele antreprenoriale, coordonate de o singură instituţie.

Pe de altă parte, sectorul are nevoie de programe de educaţie antreprenorială care să dezvolte abilităţile necesare pentru ca antrenorii să gândească pe termen lung şi în mod sustenabil, dar şi de predictibilitate fiscală.

Creată în 1996 de Comisia Europeană, FPP este o organizaţie apolitică şi non-profit care susţine întreprinderile mici şi mijlocii şi start-up-urile, prin proiecte şi programe de educaţie antreprenorială, dezvoltare a mediului de afaceri şi responsabilitate socială în afaceri.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici