Situaţia politică afectează stabilitatea mediului economic, plătită scump de populaţie - investitori

Situaţia politică din România afectează stabilitatea mediului economic pentru care populaţia României a plătit prin taxe mai mari şi salarii mai mici şi face dificilă atragerea de investitori străini, a declarat Steven van Groningen, secretarul general al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Urmărește
1566 afișări
Imaginea articolului Situaţia politică afectează stabilitatea mediului economic, plătită scump de populaţie - investitori

Situaţia politică afectează stabilitatea mediului economic, plătită scump de populaţie - investitori (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Este clar pentru toată lumea că România a făcut un efort foarte mare pentru a avea un mediu economic stabil, iar populaţia a plătit scump pentru asta, prin creşteri de taxe, scăderi de salarii. Prin mediul politic creăm acum un mediu instabil şi care are impact asupra predictibilităţii. Avem nevoie de investiţii pe mediu lung, în infrastructură, în producţie, iar acestea vin dacă există predictibilitate. Nu poţi, ca investitor, să faci o investiţie din care să scoţi bani după şapte ani şi să se schimbe legislaţia pe neaşteptate. România are nevoie de strategii sectoriale, ca schimbările legislative să se facă în cadrul acestei strategii, cu analiză de impact şi cu un timp rezonabil de implementare, 6-12 luni", a declarat Steven van Groningen, secretarul general al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, organizaţie care reuneşte patru din cele mai importante organizaţii de investitori din România

Coaliţia este formată din Camera de Comerţ Americană în România - AmCham, Consiliul Investitorilor Străini (CIS), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Romanian Business Leaders(RBLD), reprezentând 50-60% din economia locală şi îşi propune să promoveze un dialog mai transparent şi mai consistent între autorităţi şi mediul de afaceri.

Asigurarea unui mediu economic stabil şi predictibil este una dintre principalele obiective ale noii structuri, precum şi creşterea transparenţei în procesul de decizie la nivelul autorităţilor.

"Sunt câteva motive pentru care asociaţiile au hotărât că e mai bine să lucrăm împreună, proces început în urmă cu 18 luni. Am încercat să promovăm trei concepte majore: consultare reală, am încercat să convingem autorităţile că procesul de consultare este obligatoriu, alt concept este predictibilitatea, vrem să convingem că deciziile luate şi implementate într-un timp scurt creează nelinişte şi preocupare, şi de asemenea, transparenţă. Nu putem să luăm decizii care privesc comunităţi largi, aşa cum e comunitatea de afaceri, fără transparenţă. Aceste concepte vor îmbunătăţi procesul de adoptare a politicilor pubilice dacă vor fi respectate", a declarat Valeriu Nistor, preşedintele AmCham şi membru în consiliul director al Coaliţiei.

El a arătat că măsura de a crea această structură a investitorilor are ca obiectiv general creşterea competitivităţii României prin măsuri adoptate de Guvern, dar cu consultarea mediului de afaceri.

"Propunem în discuţiile cu autorităţile publice să ne asumăm o călătorie împreună, astfel încât în trei ani să ne îmbunătăţim poziţia la nivel mondial cu 10 locuri. Noi doar propunem, însă politicile trebuie adoptate de Guvern", a adăugat Nistor.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României s-a constituit în forma actuală în urmă cu zece luni, reunind în prezent 20 asociaţii de afaceri, 17 organizaţii membre asociate şi 2 observatori, cu scopul de a fi o voce comună a comunităţii de afaceri în relaţie cu Guvernul şi autorităţile centrale, de a oferi expertiza mediului privat în procesul de consultare asupra policitilor publice şi de a promova un proces consultativ transparent.

Coordonarea Coaliţiei este asigurată de un consiliu director format din preşedinţii şi vice-preşedinţii AmCham Romania, AOAR, FIC şi RBL, prezidat prin rotaţie, cu un mandat de şase luni, de un membru al conducerii uneia dintre organizaţiile reprezentate în Consiliul Director. În prezent Steven van Groningen, vice-preşedintele FIC este coordonatorul consiliului director.

Pentru realizarea obiectivelor asumate de Coaliţie s-au organizat 10 grupuri de lucru corelate cu agenda unor ministere sau vizând teme care fac obiectului agendei mai multor ministere. Grupurile de lucru vizează agricultura, piaţa de capital, competitivitatea şi climatul investiţional, educaţia, energia, fondurile europene şi achiziţiile publice, finanţele şi fiscalitatea, infrastructura şi transporturile, IT&C şi IMM-urile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici