- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.07.2012, 18:08)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Situaţia tensionată de pe pieţele externe şi scena politică românească cresc costurile de împrumut
Creşterea randamentelor plătite de Finanţe la licitaţiile pentru titluri de stat este determinată de situaţia încordată de pe pieţele financiare europene, de structura lichidităţilor din sistemul bancar şi de tensiunile politice din România, afirmă secretarul de stat în MFP Cristian Sporiş.
Urmărește
251 afișări
Situaţia tensionată de pe pieţele externe şi scena politică românească cresc costurile de împrumut (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 700 milioane lei, reuşind să atragă întreaga sumă vizată la licitaţia pentru vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 11 luni, însă randamentul mediu a crescut de la 5,29% pe an la 5,53% pe an.
"Ministerul Finanţelor Publice urmăreşte cu mare atenţie evoluţiile de pe piata primară a titlurilor de stat. Uşoara creştere a randamentelor plătite de către Trezorerie pentru finanţarea de pe piaţă în ultima perioadă este determinată de mai mulţi factori printre care enumerăm situaţia tensionată de pe pieţele financiare din Uniunea Europeană şi zona euro, structura lichidităţilor din sistemul bancar precum şi tensiunile din zona politică din România, care pot determina reducerea apetitului pentru risc al investitorilor", a declarat Sporiş pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El a amintit că Ministerul Finanţelor a atras finanţări la costuri în scădere în prima parte a anului, când a aplicat un program de prefinanţare pentru a profita de ranadamentele în scădere la minime istorice pentru aproape toate maturităţile.
Ceşterile faţă de aceste minime istorice au fost determinate atât de problemele din zona euro, unde costurile de împrumut la 10 ani ale unor ţări precum Spania şi Italia au crescut la peste 6% şi respectiv peste 7%, precum şi de situaţia de pe piaţa bancară din România, a arătat Sporiş.
"Suntem mai degrabă preocupaţi decât îngrijoraţi, pentru că avem şi un buffer de lichiditate confortabil. Randamentul obţinut la licitaţiile pentru titluri de stat este un rezultat al cererii şi ofertei, iar oferta băncilor a fost influenţată atât de aşteptările privind evoluţia viitoare a dobânzii de politică monetară a BNR (care a fost în scădare în primele luni), cât şi de poziţia lichidităţilor din sistemul bancar. Se observă că sumele atrase de bănci de la BNR prin operaţiuni repo au ajuns la 11-12 miliarde lei în medie pe operaţiune în iulie, faţă de 5-6 miliarde lei în urmă cu câteva luni", a adăugat secretarul de stat.
BNR a împrumutat luni 12 bănci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o săptămână, sumă foarte apropiată de recordul atins în urmă cu două săptămâni, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).
Sporiş consideră că piaţa primară a titlurilor de stat funcţionează în limite normale, având în vedere că Finanţele au atras luni întreaga sumă programată pentru licitaţia de certificate de trezorerie cu scadenţă la 11 luni, şi a menţionat că randamentul, de 5,53% pe an, a fost sub cele plătite în luna februarie, de 5,8% şi 5,9% pe an.
La precedenta licitaţie pentru certificate de trezorerie, din 18 iunie, Finanţele au respins ofertele băncilor considerând că randamentele cerute sunt prea ridicate. Anterior, la 11 iunie, Ministerul Finanţelor Publice a acceptat un randament de 5,29% pe an pentru certificate de trezorie cu maturitate la un an.
"Reiterăm că Ministerul Finanţelor Publice dispune de volume de lichiditate adecvate, astfel că nu se află sub presiunea de a accepta să plateasca randamente ridicate la împrumuturi. De aceea la unele dintre precedentele licitaţii pentru titluri de stat nu au fost acceptate decât ofertele depuse de bănci care se încadrau în parametrii de randament convenabili Trezoreriei, iar celelalte au fost respinse", a mai spus Sporiş.
Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în iulie 2,25 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sub valoarea programată pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei. Finanţele au împrumutat joi 286,2 milioane lei, puţin peste jumătate din valoarea programată şi randamentul mediu acceptat pentru obligaţiunile emise a crescut de la 5,82% la 5,97% pe an.
Deşi pentru luna iunie a programat licitaţii de 3,5 miliarde lei, Trezoreria a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, în condiţiile în care randamentele cerute au crescut, în principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.
Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Trendul s-a inversat începând cu luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Ministerul Finanţelor a atras în acest an 36,95 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe