Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată

Europa devene dependentă de îngrăşămintele ruseşti, aşa cum a făcut-o şi cu gazul, spune unul dintre cei mai mari producători.

Urmărește
18632 afișări
Imaginea articolului Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată

Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată

Îngrăşămintele pe bază de azot, care sunt importante pentru creşterea plantelor, sunt fabricate cu ajutorul gazului natural, iar Rusia exportă mai mult în Europa, a declarat Svein Tore Holsether, directorul general al Yara International, unul dintre cei mai mari producători mondiali de îngrăşăminte minerale pe bază de azot.
 
"Îngrăşămintele sunt noul gaz", a declarat pentru FT Holsether. "Este paradoxal că scopul este de a reduce dependenţa Europei de Rusia, iar acum suntem somnambuli şi cedăm Rusiei o putere critică în materie de alimente şi de îngrăşăminte".
 
UE a importat în anul agricol 2023 de două ori mai multă uree, un îngrăşământ comun din Rusia, comparativ cu anul precedent, potrivit Eurostat. Importurile ruseşti pentru sezonul actual, anul care se încheie în luna iunie a acestui an, sunt mai mici, dar încă ridicate din punct de vedere istoric şi reprezintă o treime din totalul importurilor de uree în bloc.
 
Preţul nutrienţilor pentru culturi a crescut vertiginos în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022, în timp ce sancţiunile impuse Rusiei au limitat disponibilitatea gazelor naturale, un input principal pentru îngrăşămintele azotate, cum ar fi amoniacul şi ureea.
 
Acest lucru i-a afectat financiar pe fermierii europeni, în timp ce cei din alte părţi, în special din Africa, au încetat cu totul să mai folosească îngrăşăminte, ceea ce a împiedicat randamentele şi a adâncit criza alimentară mondială.
 
Şi în România Azomureş a fost nevoită să suspende în mai multe rânduri producţia de îngrăşăminte. Una dintre probleme fiind preţul gazelor. Combinatul Azomureş este cel mai mare consumator de gaze din România.
 
Industria europeană a îngrăşămintelor încă se confruntă cu dificultăţi, deoarece importurile din Rusia ocupă o cotă mai mare din piaţă, a declarat Holsether.
 
Producătorii ruşi de îngrăşăminte beneficiază de costuri energetice mai mici, a spus Holsether, adăugând că aceştia au, de asemenea, mai puţine constrângeri de sustenabilitate şi, prin urmare, produc mai multe emisii de gaze cu efect de seră.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici