- Home
- Economic
- BRATISLAVA, (03.10.2014, 11:03)
- Luiza Chiroiu
Slovacia a încheiat acorduri alternative pentru gaze, după reducerea livrărilor din Rusia
Compania naţională de gaz din Slovacia, SPP, a încheiat mai multe înţelegeri de rezervă pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON şi alte companii, pentru a-şi asigura necesarul de gaz pentru perioada următoare, după ce a acuzat reduceri ale volumului livrat de Rusia.
Urmărește
224 afișări
Slovacia a încheiat acorduri alternative pentru gaze, după reducerea livrărilor din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Premierul Robert Fico a declarat că SPP a înregistrat o scădere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia către Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat că reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie.
Fico a anunţat într-o conferinţă de presă că guvernul slovac a încheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a până la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, în cazul în care acest lucru este necesar.
De asemenea, premierul a prezentat şi posibilitatea ca Slovacia să folosească fluxul de gaz din Cehia în sistem invers, ceea ce înseamnă că un gazoduct utilizat în mod obişnuit pentru a transporta gaze către Cehia, prin Slovacia, va fi folosit în direcţia opusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpărarea de gaz de pe piaţa spot din Austria, livrările urmând să se facă în ultimele trei luni din acest an şi în primul trimestru din 2015, dacă este nevoie.
Compania naţională de gaz din Slovacia a explicat că noile acorduri vor diversifica în mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.
"Avem capacitatea de a asigura 30% din necesarul zilnic de gaz din surse independente, în eventualitatea unei situaţii extraordinare, dependenţa noastră faţă de alimentarea cu gaz din fiind redusă", a declarat Stefan Sabik, preşedintele SPP.
Guvernul condus de Fico a criticat în mai multe rânduri sancţiunile impuse de UE Rusiei, pe fondul unor relaţii strânse dezvoltate de cele două state. Cu toate acestea, Fico a declarat că, în prezent, Moscova foloseşte furnizarea de gaze drept armă politică.
"Suntem convinşi, luând în considerare şi preţul gazului, care nu se schimbă prea mult, că acesta este un război politic, în care gazul este folosit ca armă", a declarat Fico.
Mai multe ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est s-au confruntat cu scăderi ale volumului de gaz furnizat de Rusia, după ce statele UE au crescut livrările de gaz către Ucraina, Slovacia fiind una dintre noile conexiuni în acest sens.
În ceea ce priveşte România, Gazprom a redus miercuri, pentru a doua oară, cantităţile livrate, de această dată cu 13% faţă de nivelul planificat.
Grupul rus a anunţat, joi, că volumul zilnic de gaze livrat către Slovacia, 48 de milioane de metri cubi, nu a suferit fluctuaţii în ultimele zece zile, ceea ce este în acord cu datele publicate de operatorul gazoductelor din Slovacia, Eustream. Totuşi, această cantitate nu este livrată doar către Slovacia, ci este împărţită către mai mulţi cumpărători. Astfel, nu este clar ce volum de gaz a cerut SPP de la Gaprom şi nici cât a livrat compania rusă către Slovacia.
Slovacia este o ţară importantă pentru transportul gazului din Rusia către Uniunea Europeană, deşi Gazprom a folosit din ce în ce mai mult gazoductele care trec prin Belarus şi Marea Baltică.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria