Slovacii, germanii, polonezii şi cehii şi-au redus dependenţa de gazele ruseşti
Slovacii şi-au redus dependenţa de gazele ruseşti cu 70%, germanii şi polonezii cu 100%, iar cehii abia dacă mai importă din Rusia, scrie Ziarul Financiar.
Slovacii, germanii, polonezii şi cehii şi-au redus dependenţa de gazele ruseşti
După ce la începutul lunii aprilie a semnat contracte de furnizare de gaze pentru 2023-2024 cu cinci mari companii occidentale, furnizorul slovac de gaze SPP, care şi-a redus importurile de gaze ruseşti cu 70%, a anunţat în ultimele zile că este în căutare de contracte suplimentare cu companii poloneze, italiene şi germane pentru importuri de GNL şi capacităţi de regazeificare, scrie Portfolio.
Compania slovacă a indicat că a încheiat un memorandum de înţelegere cu firma germană RWE Supply and Trading pentru a căuta oportunităţi de acces la capacităţi de regazificare la terminalele germane de GNL. Anterior, SPP a semnat memorandumuri de înţelegere cu companii italiene pentru a examina posibilităţile de acces la terminalele GNL şi capacităţile de regazeificare ale porturilor italiene.
SPP se străduieşte să obţină acces la terminalele GNL poloneze, italiene şi germane, eventual lituaniene şi la capacităţi de regazeificare până în 2026 astfel încât să poată înlocui complet gazul rusesc cu producători americani, qatarezi, africani şi asiatici de GNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
În urma invadării Ucrainei de către Rusia, ţările europene au pornit într-o cursă a reducerii dependenţei de gazele ruseşti.
Cehia şi-a redus dependenţa de gazele ruseşti de la 97% la 3-4% în decurs de opt luni, anunţa premierul ceh Petr Fiala la începutul lunii februarie, potrivit Euractiv.
Ţara şi-a înlocuit gazele ruseşti cu importuri de gaze din Norvegia şi de GNL, distribuite printr-un terminal GNL din Olanda. Potrivit premierului, unul dintre cei mai importanţi paşi pentru ţara sa a fost achiziţia unei participaţii în cadrul terminalului olandez. În plus, consumul de gaze din Cehia a scăzut cu 19% în 2022 în termeni anuali.
Polonia, împreună cu Lituania, au devenit independente de gazele ruseşti, notează Energy Intelligence.
Proporţia gazelor naturale lichefiate în cadrul importurilor de gaze ale Poloniei a urcat la 43% anul trecut, de la 24% în 2021, în timp ce cota gazelor ruseşti a coborât la 20% de la 61%, a anunţat gigantul polonez PKN Orlen, cea mai mare companie de petrol şi gaze din această ţară.
Importurile de GNL au crescut cu peste 50%, la 6,04 miliarde de metri cubi în 2022. Creşterea importurilor a fost posibilă graţie diversificării surselor de aprovizionare şi extinderii capacităţii terminalului GNL Swinoujscie.
În acest an, PKN Orlen nu a achiziţionat gaze ruseşti şi se aşteaptă să le înlocuiască cu livrări din Norvegia via Baltic Pipe şi cu încărcături de GNL în linie cu contractele pe termen lung încheiate cu furnizorii americani.
În cazul Germaniei, livrările de gaze ruseşti au scăzut iniţial în 2022 şi mai apoi au fost suspendate la începutul lunii septembrie. Ţara a început să analizeze importuri de GNL şi a început construcţia de terminale de regazeificare.
La începutul acestui an, ministrul de finanţe german Christian Lindner anunţa că Germania nu mai depinde de importurile ruseşti pentru aprovizionarea cu energie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO