Sobolewski: O listare a OMV Petrom la Londra prin GDR, dovadă clară a subdezvoltării bursei locale. ASF, statul, BVB şi toate instituţiile pieţei ar trebui să facă eforturi mai mari

O listare a OMV Petrom (SNP) la Londra utilizând certificatele de depozit (GDR) ar fi o dovadă clară a subdezvoltării pieţei locale de capital, iar ASF, statul, BVB şi toate instituţiile pieţei ar trebui să facă eforturi mai mari pentru dezvoltarea bursei, potrivit şefului BVB, Ludwik Sobolewski.

Urmărește
530 afișări
Imaginea articolului Sobolewski: O listare a OMV Petrom la Londra prin GDR, dovadă clară a subdezvoltării bursei locale. ASF, statul, BVB şi toate instituţiile pieţei ar trebui să facă eforturi mai mari

Ludwik Sobolewski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Utilizarea GDR-urilor în listarea OMV Petrom la Londra va fi un semn clar şi o dovadă a subdezvoltării pieţei locale de capital, întrucât de regulă, pe o piaţă eficientă şi normală, investitorii globali preferă acţiunile în locul GDR-urilor. În această situaţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), statul, BVB şi toate instituţiile pieţei de capital din România ar trebui să îşi intensifice eforturile pentru transformarea pieţei de capital româneşti într-o piaţă normală, astfel încât pe viitor tranzacţiile mari să se realizeze doar prin acţiuni vândute investitorilor internaţionali şi locali", a declarat pentru MEDIAFAX Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Şeful BVB a adăugat că speră ca o parte din acţiunile OMV Petrom deţinute de Fondul Proprietatea să fie vândute şi pe piaţă din România, atât către investitori locali, cât şi străini.

Fondul Proprietatea (FP) a propus, miercuri, acţionarilor OMV Petrom listarea secundară a companiei de petrol şi gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni ale companiei, şi a informat că analizează variante pentru reducerea participaţiei deţinută la companie, de la 19% în prezent sub 15%, prin vânzarea unui pachet de cel puţin 4%.

În cazul în care se va materializa, listarea secundară a OMV Petrom la Londra ar susţine eforturile bursei de la Bucureşti de a deveni piaţă emergentă, a spus Sobolewski.

"Dacă această intenţie se va materializa, va fi un lucru benefic pentru Bursă de Valori Bucureşti şi pentru piaţa de capital din România. O astfel de listare a OMV Petrom va fi diferită de listarea Fondului Proprietatea la Londra. Listarea FP la Londra a fost o listare tehnică, care a dus la fragmentarea lichidităţii, în timp ce listarea OMV Petrom va fi mai degrabă asemănătoare unui IPO. Dacă Fondul Proprietatea va utiliza această metodă pentru a-şi reduce participaţia la OMV Petrom, crescând totodată free-float-ul, este acceptabil, pentru că orice generează free-float este un lucru bun. Actualul free-float redus al OMV Petrom şi tranzacţiile care se realizează cu acest număr de acţiuni sunt insuficiente pentru ca OMV Petrom să îndeplinească criteriile cantitative luate în considerare pentru un posibil upgrade al pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă", a declarat el.

Pentru atingerea obiectivului de promovare a pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergenţa, autorităţile împreună cu un grup de lucru condus de Bursă de Valori Bucureşti s-au angajat pe un drum ambiţios, şi, de mai bine de un an, implementează un program comprehensiv pentru îmbunătăţirea modului în care funcţionează piaţă locală de capital, îmbunătăţirea lichidităţii şi creşterea accesibilităţii produselor de pe piaţă de capital. Acesta include şi măsuri de eficientizare a proceselor de reglementare şi creştere a eficienţei în mediile pre-tranzacţionare, tranzacţionare şi post-tranzacţionare, astfel încât investitorii internaţionali să se simtă că acasă atunci când investesc pe piaţă de capital din România.

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, susţine programul prin investiţii, asistenţă tehnică şi sprijin pentru reforme. În calitate de acţionar al Bursei de Valori Bucureşti, BERD se implică pentru ca BVB să fie bursă preferată atât pentru emitenţii români, cât şi pentru investitorii cu apetit pentru acţiunile acestora şi alte instrumente financiare. BERD propune, de asemenea, reforme prin reprezentantul sau recent ales în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central, instituţia care asigura compensarea şi decontarea tranzacţiilor executate la Bursă de Valori Bucureşti şi ţine evidenţă registrelor emitenţilor.

Fondul Proprietatea s-a listat la bursa de la Londra la finele lunii aprilie, pe secţiunea Specialist Fund Market, fiind tranzacţionate certificatele de depozit globale având drept suport acţiuni emise de Fond.

Acţionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV cu o participaţie de 51,01%, urmat de statul român cu 20,6% şi Fondul Proprietatea, cu 18,99%.

Pe bursa de la Londra mai sunt listate dual şi companiile Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea (FP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici