SOCAR: Azerbaijan va considera prioritar proiectul AGRI, dacă acesta va fi realizat înaintea Nabucco

Azerbaijan va considera prioritar proiectul AGRI, de transport al gazelor prin Georgia în România, dacă în urma studiului de fezabilitate va reieşi că acesta poate fi realizat înaintea gazoductului Nabucco, a declarat joi, la Bucureşti, vicepreşedintele companiei azere SOCAR, Vitali Bailarbaiov.

Urmărește
24 afișări

"Primul proiect (care va fi realizat - n.r.) câştigă. Dacă studiul de fezabilitate o dovedeşte, AGRI poate fi făcut înaintea Nabucco", a afirmat Bailarbaiov, după o întâlnire la sediul Ministerului Economiei cu privire la derularea proiectului.

La întâlnire a participat şi ministrul Economiei, Ion Ariton, care însă nu a dat declaraţii presei.

AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector) vizează transportul gazelor naturale lichefiate, pe vapoare, din Marea Caspică, prin Georgia, până în portul Constanţa.

Întrebat dacă Azerbaijan poate aproviziona cu gaze atât AGRI cât şi Nabucco, Bailarbaiov a răspuns afirmativ, dar a precizat că acest lucru nu poate fi realizat pe termen mediu, ci după 2017-2020.

"Este evident că nu putem alimenta cu gaze toate proiectele din regiune. AGRI este complementar Nabucco şi putem aproviziona ambele proiecte, dar vorbim de o perspectivă mai lungă", a adăugat Bailarbaiov.

La rândul său, ministrul Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, prezent la întâlnirea de la Bucureşti, a afirmat că Azerbaijanul este pregătit să sprijine Nabucco, dar realizarea gazoductului nu depinde de ţara sa.

Preşedintele Consiliului de Administraţiei al companiei internaţionale care va dezvolta AGRI, Corneliu Condrea, a spus că AGRI nu poate fi comparat cu Nabucco, întrucât nu are încă un studiu de fezabilitate realizat, spre deosebire de gazoductul sprijinit de Comisia Europeană.

Condrea a adăugat că la întâlnirea de la Ministerul Economiei au participat companii internaţionale interesate să realizeze studiul de fezabilitate al AGRI, de dezvoltarea proiectului, precum şi de finanţarea acestuia.

Printre companiile prezente la discuţii se numără Flex LNG (Norvegia), GE Oil and Gas (Polonia), GET (Turcia), KOGAS (Coreea de Sud), Penspen (Marea Britanie), Technip (Italia) şi companiile japoneze Totalgaz şi Tokio Gaz.

Potrivit directorului executiv pe regiune al GE Energy, Carmen Neagu, compania este interesată să furnizeze tehnologie şi servicii pentru AGRI. Neagu a fost şi ea prezentă la discuţiile de joi.

Directorul de dezvoltare al Penspen, Nami Darghouth, a afirmat că AGRI este un proiect important pentru regiune şi inclusiv Ucraina şi-a exprimat interesul pentru această rută de transport al gazelor naturale lichefiate.

Totodată, un reprezentat al companiei GET a declarat că AGRI poate fi realizat dacă statele care vând gazele şi îările care ar urma să le cumpere cad de acord asupra preţului.

"România este o ţară de tranzit al gazelor. Ar trebui să vă concentraţi pe acest lucru. România poate deveni un nod de tranzit al gazelor în regiune", a spus reprezentantul GET.

Condrea a declarat, la începutul lunii mai, că investiţia în AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport, dar preţul gazelor ar putea fi mai mare decât cel la care România importă din Rusia.

Finalizarea studiului de fezabilitate al AGRI este estimată pentru trimestrul al doilea al anului viitor.

Compania care va realiza AGRI are ca actionari companiile Romgaz, SOCAR (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia).

Proiectul Nabucco vizează creşterea securităţii energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind în prezent în mare măsură de importurile din Rusia. Gazoductul urmează să aducă gaze din Asia Centrală pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria.

Consorţiul Nabucco a amânat, la începutul lunii mai, începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului cu un an, până în 2013, şi data la care ar trebui să aibă loc primele livrări de gaze naturale cu doi ani, pentru 2017.

Acţionarii proiectului sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş, Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Capacitatea conductei urmează să fie de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costurile investiţiei sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici