Şocul resimţit de prima economie europeană este mai grav decât se preconiza iniţial

Principalele institute economice din Germania au revizuit în scădere estimările de anul acesta şi PIB-ul urmează să crească într-un ritm mai slab în 2021

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Şocul resimţit de prima economie europeană este mai grav decât se preconiza iniţial

Pandemia de coronavirus şi-a pus puternic amprenta asupra economiei germane, iar impactul pare mai grav decât se preconiza în primăvară. Gemeinscafts-Diagnose, un raport semestrial al principalelor institute economice din Germania, a revizuit în scădere previziunile pentru următorii doi ani. Astfel, produsul intern brut (PIB) va scădea cu 5,4% în 2020 (de la -4,2% în primăvară), va creşte cu 4,7% (de la 5,8%) în 2021 şi cu 2,7% în 2022.

„Chiar dacă o bună parte din scăderile suferite de economie în timpul primăverii a fost ulterior recuperată, procesul rămas reprezintă cea mai grea parte în ceea ce priveşte reîntoarcerea la starea de normalitate”, a declarat Stefan Kooths, head of forecasting în cadrul Institutului Kiel.

Recuperarea este ţinută în loc de sectoarele care depind din plin de interacţiuni sociale, cum ar fi restaurantele, turismul, evenimentele şi traficul aerian.

„Activităţile din această parte a economiei germane vor rămâne afectate o bună perioadă de timp şi îşi vor reveni odată ce vor fi ridicate măsurile de controlare a virusului, adică vara viitoare, cel mai probabil”, spune Kooths.

Nivelurile de dinainte de criză ale PIB-ului nu vor fi atinse până la sfârşitul lui 2021 şi vor rămâne la 2,5% sub nivelul pe care l-ar fi înregistrat fără pandemia de coronavirus.

De asemenea, criza generată de COVID-19 a avut un impact clar asupra pieţei muncii, întrucât s-au pierdut circa 820.000 de locuri de muncă până la jumătatea anului în ciuda schemelor de susţinere a angajaţilor. În consecinţă, rata şomajului va creşte până la 5,9% anul acesta, urmând să scadă la 5,5% în 2022, an în care se preconizează atingerea nivelurilor pre-criză. Guvernul federal va raporta un deficit bugetar record de 183 de miliarde de euro în urma pachetelor de stimulare a economiei. În 2021 şi 2022, deficitul Germaniei va ajunge la 118 şi, respectiv, 92 de miliarde de euro. 

Cel mai important risc pe care îl ia în calcul raportul este cursul incert al pandemiei. Institutele presupun că măsurile vor fi ridicate treptat în primăvara anului viitor, iar impactul pe care îl generează asupra economiei va fi aproape nul până în toamnă.

Totuşi, raportul lansează şi un aspect pozitiv, de vreme ce economiile private vor creşte semnificativ perspectivele unei recuperări rapide, în special în sectoarele bazate masiv pe consumatori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici