- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.12.2016, 06:30)
- Anca Olteanu
Şoferii de tir şi autoturisme, cea mai bună ocupaţie din marile oraşe
Şoferii de maşini de mare tonaj şi autoturisme şi asistenţii medicali generalişti sunt ocupaţiile cu cele mai multe contracte de muncă din cele mai mari cinci oraşe ale României, potrivit datelor din studiul PIAROM privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României.
Urmărește
572 afișări
Şoferii de tir şi autoturisme, cea mai bună ocupaţie din marile oraşe (Imagine: Octav Ganea/ Foto Mediafax)
Şoferii de autocamionete, maşini de mare tonaj, camionete şi autoturisme au aproape 55.000 de contracte de muncă în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Constanţa, în timp ce asistenţii medicali generalişti însumează peste 28.000 de contracte de muncă, iar vânzătorii, peste 20.000, conform codului CAEN principal înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, potrivit studiului privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Prima ocupaţie din Iaşi cu cele mai multe contracte de muncă este cea de asistent medical generalist, cu aproape 5.300 de contracte de muncă, urmată de cea de vânzător, cu peste 4.000 contracte de muncă. Şoferul de autocamion sau de maşină de mare tonaj (2.678 contracte de muncă) completează podiumul. Menţiunile clasamentului revin muncitorilor necalificaţi la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.572 de contracte de muncă) şi profesorilor din învăţământul gimnazial (2.483).
În Iaşi activează mai mulţi operatori de maşini unelte cu comandă numerică, respectiv 17,55% din totalul populaţiei la nivel naţional. Mai mult, Iaşi este oraşul cu cei mai mulţi profesori din învăţământul gimnazial şi preoţi din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În Constanţa, vânzătorii ocupă prima poziţie în topul ocupaţiilor cu cele mai multe contracte de muncă (6.019), pe poziţia a doua clasându-se agenţii de securitate (4.669), urmaţi, precum se întâmplă la Iaşi, doar că cu mai multe contracte de muncă, de şoferii de autocamion sau de maşină de mare tonaj (3.963). Următoarele locuri revin şoferilor de autoturisme şi camionete (3.372 contracte de muncă) şi lucrătorilor comerciali (2.841 contracte de muncă).
Având în vedere principala industrie angajatoare la nivel de judeţ, respectiv construcţia de nave şi structuri plutitoare, Constanţa este judeţul cu cei mai mulţi lăcătuşi de construcţii metalice şi navale, electricieni de întreţinere şi reparaţii, marinari, piloţi navali şi ofiţeri mecanici maritimi.
Totodată, ca urmare a dezvoltării industriei turismului, în judeţul Constanţa se înregistrează cel mai mare număr de cameriste de hotel şi îngrijitori de spaţii hoteliere din ţară.
Mai mult, Constanţa este judeţul cu cel mai mare număr de profesori în învăţământul primar, tractorişti sau ingineri de centrale nuclearoelectrice.
În Timiş, cele mai multe contracte de muncă le au şoferii de autocamion sau de maşină de mare tonaj (6.736 contracte de muncă). Precum Iaşi, vânzătorii ocupă şi în acest judeţ a doua poziţie (5.950 contracte de muncă). Muncitorii necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor (5.634) şi cei din industria confecţiilor (5.349) se regăsesc pe lista ocupaţiilor cu cele mai multe contracte de muncă. A cincea poziţie o ocupă operatorii la maşini unelte automate şi semiautomate (4.097), care reprezintă cel mai mare număr de contracte la nivel naţional (23,78% din totalul de 17.229).
Timiş este judeţul cu cei mai mulţi confecţioneri articole din piele şi înlocuitori (11,48% din 10.643 de contracte de muncă), electricieni pentru echipamentele electrice şi energetice din România.
Judeţul Cluj detronează Timişul ca număr de contracte de muncă ale şoferilor de autocamion sau de maşină de mare tonaj, aproape 10.000. Programatorii şi vânzătorii ocupă următoarele poziţiile în clasament, cu peste 4.900 de contracte, urmaţi de muncitorii necalificaţi în industria confecţiilor (3.799), asistenţi medicali generalişti (3.783), cu peste 1.000 de angajaţi mai puţin decât în Iaşi. Clujul are cei mai mulţi şefi de tren şi ingineri de cercetare în echipamente de proces din România.
Ocupaţia de lucrător comercial înregistrează cele mai multe contracte de muncă în Bucureşti, peste 47.000, reprezentând aproape 60% din totalul din ţară. Agenţii de securitate au peste 37.300 de contracte, peste 40% din totalul din ţară. Şoferii de autoturisme şi camionete adună aproape 22.000, ceea ce înseamnă aproape 43%. Casierii din capitală reprezintă aproape 44% din totalul din ţară, cu peste 20.000 de contracte, iar asistenţii medicali generalişti completează clasamentul, cu aproape 19.000 de contracte, adică 18,44% din totalul ţării.
Citeşte şi: Radu Opaina, fost director al RADET: Legea prin care facturile la utilităţi se achită mai devreme, este, practic, fără efect
Citeşte şi: EXCLUSIV: 3 decembrie, ziua de când călătorii CFR puteau fi despăgubiţi pentru întârzierea trenurilor
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:35
-
astăzi, 11:30
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România