Şomajul devine principala grijă a Europei. Liderii UE vor face concesii în privinţa deficitelor

Liderii europeni sunt pe cale să slăbească restricţiile bugetare cerute de Germania, în condiţiile în care recesiunea şi şomajul în creştere în sudul continentului înlocuiesc criza datoriilor, ca principală problemă a zonei euro.

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului Şomajul devine principala grijă a Europei. Liderii UE vor face concesii în privinţa deficitelor

Şomajul devine principala grijă a Europei. Liderii UE vor face concesii în privinţa deficitelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Participanţii la summit-ul de două zile de la Bruxelles care începe joi vor aproba planuri privind evaluarea structurală a bugetelor naţionale, iar ţări precum Franţa, Spania şi Portugalia vot obţine mai mult timp pentru reducerea deficitelor bugetare, relatează Bloomberg.

"Trebuie să aducem finanţele publice la un nivel sustenabil, prin consolidare fiscală diferenţiată, concentrată pe eforturi structurale", a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, la un briefing organizat înainte de începerea summitului.

Politicienii europeni îşi nuanţează limbajul astfel încât să convingă investitorii că obiectivul va rămâne echilibrarea bugetelor.

Calmul relativ de pe pieţele financiare abia dacă a fost perturbat de rezultatul neconcludent al alegerilor din Italia de luna trecută. Un alt moment important a avut loc miercuri, când Irlanda a vândut obligaţiuni pe termen de 10 ani pentru prima oară de când a obţinut programul de salvare, în 2010.

În privinţa Ciprului, oficialii europeni au spus că programul de ajutor nu trebuie discutat în timpul summitului, iar problema va fi dezbătută vineri, la o întâlnire separată a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Discuţiile privind susţinerea Ciprului au loc de nouă luni, iar miniştrii de Finanţe analizează un mix de opţiuni care să reducă mărimea programului de la 17 miliarde de euro la aproape 10 miliarde de euro.

Comisia Europeană anticipează că economia zonei euro se va contracta în acest an cu 0,3%, după un declin de 0,6% în 2012. Şomajul la nivelul regiunii va atinge 12,2%, cu un maxim de 27% în Grecia şi 26,9% în Spania.

În aceste condiţii se menţin presiunile asupra Franţei, Italiei şi ţărilor care au primit ajutor de urgenţă să devină mai productive prin reducerea costurilor cu forţa de muncă şi liberalizarea profesiilor.

Comisia Europeană este acuzată de ţările din sudul continentului pentru inflexibilitate în domeniul austerităţii, în timp ce statele din nordice avertizează că devine prea relaxată, dar instituţia respinge toate criticile.

"Suntem pregătiţi să folosim flexibilitatea, încorporată în pactul de stabilitate şi creştere, cu condiţia ca guvernele să facă eforturile necesare în domeniul structural", a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Politicianul asociat cel mai mult cu austeritatea, cancelarul german Angela Merkel, schimbă accentul de la lupta de zi cu zi pentru salvarea euro la campania pentru al treilea mandat, în alegerile din septembrie.

Summitul marchează ultima apariţie europeană a premierului în exerciţiu al Italiei, Mario Monti, care atribuie scorul de numai 10% obţinut în alegeri aversiunii italienilor faţă de economiile bugetare impuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici