- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şomajul în România, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, în martie. Noua politică aplicată de angajatori
Rata şomajului a ajuns în martie la 5,3%, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Creşterea numărului de noi locuri de muncă şi migraţia externă a românilor care voiau salarii mai mari sunt printre factorii care au contribuit la scăderea şomajului la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani.
În martie, şomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani: Angajatorii aplică politica „Îi angajez pe toţi cei care vor să lucreze la mine!“
Numărul de şomeri (în vârstă de 15 – 74 de ani) a ajuns la 486.000 în martie, în scădere cu 75.000 de persoane faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
„Recrutarea a devenit misiune imposibilă, am observat că nici candidaţii nu prea mai vin la interviuri. Am avut un client pe care l-am întrebat ce criterii de selecţie are, ce tip de candidaţi să caut, iar răspunsul pe care l-am primit exprimă exact ce se întâmplă în prezent pe piaţa muncii: «Îi angajez pe toţi cei care vor să lucreze la mine!»”, a spus Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner Consulteam, notează Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Numărul de salariaţi a ajuns în ianuarie 2017, de când sunt ultimele date disponibile, la 4,78 milioane de persoane, în creştere cu peste 160.000 faţă de ianuarie anul trecut. Totodată, statisticile arată că, anual, piaţa muncii mai pierde între 160.000 – 180.000 de persoane din migraţia externă, iar în 2015 (anul pentru care există cele mai recente date) România a mai pierdut aproape 190.000 de români în favoarea angajatorilor din alte ţări.
Companiile se confruntă cu un deficit acut de forţă de muncă, mai ales în zonele în care există investiţii (în oraşele mari şi în centrul şi în vestul ţării). Datele oficiale arată că jumătate din noile angajări de anul trecut, adică aproape 80.000 de noi locuri de muncă, au fost făcute de companiile din Bucureşti, Timiş, Ilfov, Cluj şi Bihor. Fabricile şi centrele de servicii au fost marii angajatori ai anului trecut.
CITEŞTE CONTINUAREA ÎN ZIARUL FINANCIAR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO