- Home
- Economic
- BRUXELLES, (03.09.2012, 11:12)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sondaj Financial Times: Numai un sfert dintre germani consideră că Grecia ar trebui să rămână în zona euro
Numai un sfert dintre germani consideră că Grecia ar trebui să rămână în zona euro sau să primească ajutoare suplimentare de la statele din uniunea monetară, potrivit unui sondaj Financial Times/Harris, efectuat în mai multe state din UE.
Urmărește
166 afișări
Sondaj Financial Times Numai un sfert dintre germani consideră că Grecia ar trebui să rămână în zona euro
Rezultatele poll-ului subliniază problemele interne ale guvernului german, cancelarul Angela Merkel fiind prins între presiunile din ţară de a înceta să finanţeze statele din sudul zonei euro şi solicitărilor venite de la lideri din interiorul şi din afara Europei de a accepta noi eforturi de soluţionare a crizei, precum prelungirea termenelor acordate Greciei pentru echilibrarea bugetului sau creşterea ajutorului financiar pentru statul elen.
Poziţia negativă a germanilor faţă de statul elen contrastează cu opiniile exprimate de italieni şi spanioli, care se arată mult mai reticenţi în privinţa excluderii Greciei din zona euro, notează Financial Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Liderii europeni trebuie să decidă în următoarele săptămâni dacă vor continua finanţarea internaţională a Greciei. Guvernul elen va solicita cel mai probabil amânarea cu doi ani a ţintelor fiscale, pe fondul recesiunii profunde şi întârzierilor din programul de privatizare. O misiune de inspectori din partea Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene vor întocmi un raport din care trebuie să reiasă progresele realizate de Atena în implementarea programului fiscal şi economic convenit cu creditorii externi şi dacă statul îşi mai poate respecta angajamentele.
Mai mulţi oficiali consideră că programul convenit în februarie cu Grecia este deja în derapaj cu până la 20 miliarde euro în privinţa ţintelor fiscale.
Instituţiile financiare internaţionale vor hotărî dacă Grecia va primi în luna octombrie următoarea tranşă, de 30 miliarde euro, din finanţarea externă. Tranşa era programată iniţial pentru luna iunie, însă tensiunile politice din preajma alegerilor din această vară au condus la amânarea misiunii de evaluare.
Sondajul FT/Harris a inclus 1.000 de persoane adulte din Germania, Italia, Spania, Franţa şi Marea Britanie. Rezultatele interviurilor subliniază divergenţe semnificative între statele din nordul Europei şi cele din sud în privinţa crizei datoriilor de stat, iar Grecia este cea mai "fierbinte" problemă.
Numai 26% dintre germani consideră că Grecia "îşi va plăti vreodată împrumuturile", faţă de 77% în cazul italienilor, respectiv 57% din partea spaniolilor.
Totodată, aproape jumătate dintre germani nu cred că Grecia va reuşi vreodată să-şi reformeze economia suficient astfel încât să nu mai aibă nevoie de ajutor internaţional. Pe de altă parte, 88% dintre italieni şi 70% dintre spanioli sunt "oarecum încrezători" în această perspectivă.
În Franţa, 32% dintre erspondenţi consideră că Grecia ar trebui să părăsească zona euro, faţă de 54% în cazul germanilor. Numai 27% dintre germani cred că Grecia ar trebui să rămână în zona euro.
Procentajul francezilor care consideră că Grecia nu ar trebui să primească ajutoare suplimentare este similar cu cel înregistrat în cazul germanilor. Numai 25% dintre francezi cred că statele din zona euro ar trebui "să facă mai multe" pentru a menţine Grecia în uniune, faţă de 26% în cazul germanilor.
Francezii sunt de asemenea la fel de pesimişti ca germanii în privinţa şanselor Greciei de a rămâne pe linia de plutire fără ajutor extern, însă sunt uşor mai optimişti în privinţa recuperării banilor împrumutaţi guvernului elen.
Respondenţii din cele patru ţări din zona euro se arată încrezători că guvernele vor reuşi să rezovle problemele ridicate de criză. Italienii au cea mai mare încredere în autorităţi - 83% - iar spaniolii cea mai puţină - 63%.
În Marea Britanie, 44% dintre respondenţi au afirmat că nu sunt deloc încrezători că guvernele vor reuşi să rezolve criza. Asemenae germanilor, britanicii sunt negativişti în privinţa Greciei, însă au altă părere referitor la eficacitatea măsurilor de austeritate. Numai 29% dintre britanici consideră că măsurile de austeritate "au un impact negativ" asupra crizei datoriilor de stat, faţă de procentaje majoritare în rândul germanilor, francezilor, italienilor şi spaniolilor.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36