Prima pagină » Economic » Sondaj: Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura

Sondaj: Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura

Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura, iar peste 60% dintre ei de costurile cu noile obligaţii de conformare, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Sondaj: Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura
Cosmin Pirv
09 feb. 2024, 13:39, Economic

La întrebarea „Care sunt principalele două probleme pe care le întâmpinaţi legate de e-factura?”, 62,5% dintre antreprenorii chestionaţi au menţionat creşterea costurilor cu noile obligaţii de conformare pentru e-factură, iar 50,5% s-au plâns de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura gestionată de ANAF. 40,5% dintre respondenţi au spus că operarea dificilă a platformei constituie principala problema în legătură cu e-factura, menţionându-se ca exemple frecvente false erori la încărcarea facturilor, interfaţa platformei care nu este intuitivă şi nu oferă suficiente informaţii pentru utilizarea şi verificarea facilă a facturilor, se arată într-un comunicat al CNIPMMR.

De asemenea, în cadrul răspunsurilor libere se remarcă un număr mare de antreprenori care declară că nu au competenţe digitale/nu ştiu să utilizeze o platformă informatică.

La întrebarea dacă se consideră că e-factura îşi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale, 65,6% dintre antreprenori au răspuns Nu, 18,7% consideră că scopul principal de combatere a evaziunii fiscale este atins parţial, iar 10,2% nu pot aprecia/nu ştiu. Doar 5.5% au răspuns Da.

Fiind întrebaţi „Care este, în opinia dvs. măsura principală necesară pentru reducerea evaziunii fiscale?”, 71,3% au răspuns „Identificarea şi sancţionarea activităţilor economice nefiscalizate”, pe locul 2, cu 11,2%, fiind combaterea şi sancţionarea muncii la negru

Diminuarea impozitării, printre variantele reducerii evaziunii fiscale

De asemenea, în cadrul răspunsurilor libere, antreprenorii consideră că pentru reducerea evaziunii fiscale este necesară o diminuare a impozitării, care conduce la o mai mare conformare voluntară, şi controlul societăţilor care raportează pierderi ani la rând.

Totodată, 44,5% dintre cei chestionaţi au spus că sunt afectaţi şi consideră incorecte dispoziţiile din Codul Fiscal privind impozitarea în situaţia deţinerii în mod direct sau indirect a peste 25% la mai multe microîntreprinderi, iar 4,4% declară că sunt afectaţi, dar consideră corecte noile măsuri.

Doar 6,9% dintre antreprenori declară că activitatea lor nu este afectată de creşterea preţului la combustibil, iar 33,9% au răspuns că majorarea costului RCA are un impact foarte mare asupra afecerii, 25,9% au menţionat un impact mare, rezultând că 59,8% dintre antreprenori sunt afectaţi de creşterea costului RCA.

Sondajul a fost realizat în perioada 26.01-08.02.2024 pe un eşantion de 2818 respondenţi.