"În sfârşit s-au publicat în Monitorul Oficial modificările stabilite săptămâna trecută împreună cu Guvernul şi le vom analiza din punct de vedere juridic (…). Undeva după jumătatea lunii august sperăm să fim în măsură să dăm primul credit în cadrul acestui program. Din păcate impactul nu este cel sperat. De exemplu, efectul de creştere a preţurilor la apartamentele vechi nu l-aş cataloga neapărat drept pozitiv. Totuşi, în timp, astfel de chestiuni se reglează", a spus Chichiţă, într-o conferinţă de presă.
El nu consideră că există motive pentru care clienţii să fie "supăraţi" din cauza programului "Prima Casă", în condiţiile în care cataloghează condiţiile acestuia drept "excepţionale".
"Nu am văzut un impact colosal al acestui program. Este un pas bun şi poate contribui la îmbunătăţirea situaţiei economice", a spus Chichiţă.
Pe de altă parte, directorul general al OTP Bank România, Laszlo Diosi, crede că "Prima Casă" reprezintă o soluţie ieftină întrucât nu aduce costuri la bugetul de stat în prezent, dar efectele se vor vedea în câţiva ani.
"Guvernul a arătat iniţiativă şi de aceea este important să participăm la program pentru că este responsabilitatea noastră şi vrem să demonstrăm că, dacă schimbările vor fi favorabile, putem face mai mult", a spus Diosi.
OTP Bank România a alocat pentru programul "Prima Casă" un plafon de cinci milioane de euro.
În cadrul programului "Prima Casă", persoanele care vor să ia credite vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
OTP Bank România, parte a grupului ungar OTP, a încheiat primul trimestru cu pierderi de 725 milioane forinţi (2,6 milioane euro), de aproape şapte ori mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, iar activele băncii au avansat cu 13% faţă de 31 decembrie 2008, la 416,541 miliarde forinţi (1,49 miliarde euro).