Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, explică alegerea datei pentru licitaţia 5G: licenţele 4G au adus 700 milioane euro

Preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a justificat, miercuri, de ce licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată la jumătatea anului 2019: licitaţia pentru spectrul de utilizare a tehnologiei 4G din 2012 a adus bugetului de stat 700 de milioane de euro.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, explică alegerea datei pentru licitaţia 5G: licenţele 4G au adus 700 milioane euro

Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, explică alegerea datei pentru licitaţia 5G: licenţele 4G au adus 700 milioane euro

„În a doua jumătate a anului viitor, vom ţine licitaţia (n.red. - pentru frecvenţele 5G). Este predicţia noastră că acea perioadă este cea mai potrivită, astfel încât statul roman să câştige cei mai mulţi bani. Nu sunt bani care vor intra în bugetul ANCOM, ci direct în bugetul de stat, de aceea suntem şi foarte atenţi. Licitaţia pe 4G este un exemplu pozitiv, atunci statul a câştigat 700 de milioane de euro”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Comunicaţiilor (ANCOM), în cadrul Comisiei de IT&C de la Camera Deputaţilor.

Suma obţinută se apropie de cea estimată de Autoritate, de 682 de milioane de euro. ANCOM a organizat licitaţia pentru utilizarea spectrului de tehnologie 4G în a doua jumătate a anului 2012. Atunci, cinci operatori telecom şi-au adjudecat 485 de MHz în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi internet de bandă largă. Operatorii au fost: Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange, RCS&RDS, Vodafone România şi 2K Telecom.

Preşedintele ANCOM a precizat că pregătirea pentru licitaţii nu ţine doar de Autoritate, ci şi de anumite acorduri ce trebuie încheiate cu ţările vecine. „Este o problemă comună la graniţa cu Ucraina, anumite frecvenţe care vrem să fie folosite pentru 5G, în Ucraina sunt folosite în alte scopuri, adică militar. Ungaria are aceaşi problemă, la fel şi Polonia. Eu zic că suntem pe drumul cel bun, astfel încât calendarul pe care ni l-am propus, să putem să ne ţinem de el. Legat de spectrul STS suntem în grafic”, a dăugat reprezentantul ANCOM.

Licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019, în baza calendarului dezbătut de ANCOM împreună cu industria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, licitaţia urmând să se încheie în decembrie 2019, informează un comunicat ANCOM.

La jumătatea lunii iulie a avut loc o şedinţă a Consiliului Consultativ, în urma căruia s-a făcut public că licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019. În şedinţă au fost discutate planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea benzii de frecvenţe 470-790 Mhz, precum şi opţiunile de reglementare asociate, sub formă unei foi de parcurs naţionale privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 Mhz.

„Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 Mhz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, declara atunci Grindeanu.

Un prim pas este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 Mhz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio (TNABF) şi atribuirea benzii de 790 Mhz serviciului mobil terestru, în acest moment, banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră. Până la sfârşitul acestui an, ANCOM va elabora şi va adopta poziţia naţională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 Mhz, 800 Mhz, 1500 Mhz, 2600 Mhz, 3400-3600 Mhz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă, preciza Autoritatea în iulie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici