Sorin Pîslaru, ZF: Serviciile IT&C lasă în economie o amprentă de două ori mai mare decât industria auto şi trebuie să-şi accelereze creşterea

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Sorin Pîslaru, ZF: Serviciile IT&C lasă în economie o amprentă de două ori mai mare decât industria auto şi trebuie să-şi accelereze creşterea

Sorin Pîslaru, ZF: Serviciile IT&C lasă în economie o amprentă de două ori mai mare decât industria auto şi trebuie să-şi accelereze creşterea

Dacă te îngrijorează faptul că fabrici auto mari precum Dacia sau Ford şi-au închis temporar porţile din cauza crizei coronavirusului şi te temi că vei simţi efectele în buzunar, poţi să stai liniştit. Deşi efectele pierderilor generate de închiderile anumitor sectoare par mari, în realitate acestea ar putea fi mai mici, arată o analiză realizată de Sorin Pîslaru, redactorul-şef al Ziarului Financiar. Motivul este simplu: valoarea adăugată brută, adică amprenta lăsată în economie a companiilor auto, este destul de redusă, din cauza importurilor masive făcute de această industrie.

 

 

Valoarea producţiei

Valoarea adăugată brută

Ponderea valorii adăugate brute în totalul producţiei

Industria auto

91 mld. lei

26 mld. lei

29%

Servicii IT&C

80 mld. lei

47 mld. lei

59%

Sursa: Ziarul Financiar, date aferente anului 2017

 

”Cel mai evident este dacă se pun faţă în faţă sectorul informaţii şi comunicaţii şi sectorul auto. Ultimele date valabile arată că, în 2017, valoarea adăugată brută în sectorul informaţii şi comunicaţii a fost de 47 de miliarde de lei, la o producţie de 80 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o pondere de 59%. În schimb, în cazul sectorului industria mijloacelor de transport, deşi producţia a fost în acelaşi an de 91 de miliarde, valoarea adăugată brută a fost de doar 26 de miliarde, la jumătate faţă de sectorul informaţii şi comunicaţii”, spune Sorin Pîslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar.

Pe lângă IT&C, mai există şi alte sectoare care pot conduce la o relansare a economiei dacă se vor dezvolta accelerat în următoarea perioadă.

”Avem o valoare adăugată brută mare în cadrul în cadrul industriei alimentare, de 42% şi chiar de 48% în cazul agriculturii. De aceea, o accelerare a producţiei în aceste sectoare poate amortiza căderea”, a declarat Sorin Pîslaru.

Într-o definiţie simplă, valoarea adăugată brută este practic PIB-ul de care toată lumea vorbeşte şi pe care toţi se bazează ca venituri la buget şi salarii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici