Soros: Contractele credit default swap sunt "instrumente ale distrugerii"
Contractele credit default swap (CDS) sunt "instrumente ale distrugerii" şi ar trebui scoase în afara legii, a declarat, vineri, miliardarul George Soros.
Soros: Contractele credit default swap sunt "instrumente ale distrugerii" (Imagine: Mediafax Foto)
Soros a arătat că asimetria dintre riscuri şi recompensă implicată de instrumentele CDS exercită atât de multă presiune asupra obligaţiunilor care stau la baza contractelor încât companiile şi instituţiile financiare implicate ar putea fi "îngenuncheate".
"Unele instrumente derivate nu ar trebui să fie permise pe pieţe. Mă gândesc la contractele credit default swap. Cu cât aflu mai multe despre aceste instrumente, cu atât realizez mai clar că sunt cu adevărat toxice. CDS sunt instrumente ale distrugerii, care ar trebui scoase în afara legii", a declarat Soros, prezent vineri la Beijing la o reuniune a Institutului pentru Finanţe Internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
O mare parte dintre băncile şi instituţiile financiare membre ale acestui institut sunt participanţi activi pe uriaşele pieţe CDS din întreaga lume, potrivit Reuters.
Intrarea pe vânzare în lipsă pe obligaţiuni prin achiziţionarea unui contract CDS implică riscuri limitate şi profitabilitate practic nelimitată, în timp ce vânzarea de instrumente CDS oferă profit limitat şi riscuri practic nelimitate, potrivit lui Soros.
Asimetria încurajează investitorii să vândă în lipsă obligaţiuni coporative, iar faptul că instrumentele CDS sunt tranzacţionabile, deci tind să fie evaluate ca certificate, consolidează acest efect, a adăugat miliardarul.
Contractele CDS sunt utilizate pentru asigurarea la default (neplata unei obligaţii financiare) sau pentru a specula pe calitatea creditului unei companii.
"Instrumentele CDS sunt cumpărate nu pentru că investitorii se aşteaptă la un eventual default, ci pentru că anticipează aprecierea valorii contractului ca urmare a unor evoluţii adverse", consideră Soros.
El oferă drept exemplu de instituţie financiară care a descoperit dezechilibrul risc/recompensă al instruentelor CDS grupul american de asigurări AIG, trader major de astfel de contracte, care promitea băncilor protecţie în cazul deteriorării portofoliilor de credit, îndeosebi instrumente mortgage-linked.
Guvernul Statelor Unite s-a văzut nevoit să intervină în luna septembrie a anului trecut pentru a salva AIG de la faliment, investind de atunci 180 miliarde de dolari la companie pentru a o redresa în urma crizei financiare.
"AIG credea că vinde asigurări pentru obligaţiuni, iar CDS-urile erau ridicol de supraevaluate. De fapt, AIG vindea certificate bear market la valori puternic subestimate", a explicat Soros.
Astfel a fost declanşat un fenomen descris de Soros ca "reflexivitate" - evaluarea greşită a cotaţiei unui instrument financiar, în acest caz CDS, care afectează percepţia asupra aspectelor fundamentale pe care trebuie să le reflecte preţul.
Reacţia în lanţ generată de această situaţie este amplificată, în cazul instituţiilor financiare, de faptul că afacerile din acest sector depind în principal de încredere, argumentează Soros, amintind de falimentele Bear Stearns şi Lehman Brothers.
Totuşi, "distrugerile" provocate de instrumentele CDS nu se limitează la bănci şi instituţii financiare, potrivit miliardarului, care atribuie falimentul General Motors tot tranzacţiilor cu acest tip de contracte.
Criticile lui Soros amintesc de opiniile emise în 2003 de Warren Buffet, care descria derivatele CDS drept "arme financiare de distrugere în masă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO