- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au scăzut în primele opt luni
Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat în primele opt luni o scădere cu 3,7% şi, respectiv, cu 10,8%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au scăzut în primele opt luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada menţionată au însumat 4,1 milioane, în scădere cu 3,7%, iar înnoptările 10,9 milioane, cu 10,8% mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al INS.
În perioada menţionată, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 78,3% din total, iar turiştii străini 21,7%, ponderi apropiate de cele din perioada similară din 2009. Sosirile în hoteluri au avut o pondere de 75,4%, în scădere cu 1,9%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în 83% din numărul total de înnoptări, în timp ce cele ale turiştilor străini au reprezentat 17%.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada menţionată a fost de 25,5% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 3,8 puncte procentuale faţă de perioada ianuarie-august 2009. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (80,6%) şi la hoteluri ( 29,7%).
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost 5,19 milioane, în scădere cu 0,1%. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,8%). Din statele Uniunii Europene (UE) s-au înregistrat 60,3% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele UE, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (38,8%), Bulgaria (16,8%), Germania (8,8%), Italia (7,1%) şi Polonia (5,9%).
Transportul naval a înregistrat în perioada ianuarie-august 2010, comparativ cu perioada similară, cea mai mare scădere (-24,1%).
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 7,5 milioane, în scădere cu 7,8%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,4% din total.
Comparativ cu perioada similară din 2009, cea mai mare scădere s-a înregistrat la transportul naval (27,7%).
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna august au însumat 843,3 mii, în scădere cu 1,4%, iar înnoptările 2,52 milioane, cu 15,2% mai puţine faţă de cele luna similară din 2009.
În luna menţionată, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 81,9% din total, în timp ce turiştii străini 18,1%, ponderi apropiate de cele din luna august 2009. Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 73,5% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în creştere cu 0,2%.
Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în august 2010 87,1% din total, iar restul de 12,9% turişti străini.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 35,0% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 7,4 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în august s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave ( 92,9%) şi la hoteluri (40,2%).
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în a opta lună a anului de 977.700, în creştere cu 8,9% faţă de luna similară a anului anterior. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (95,0%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 56,4% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe fiind din Ungaria (32,2%), Bulgaria (15,9%), Polonia (10,2%), Germania (9,7%), Italia (7,4%) şi Austria (3,8%).
Transportul rutier a înregistrat cea mai mare creştere, de 11,1%.
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna august de 1,29 milioane, în scădere cu 2%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,9% din total. Comparativ cu luna august 2009, cea mai mare creştere s-a înregistrat la transportul aerian (59,4%).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO