Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au scăzut în primele şase luni cu 3% şi 3,7%
Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, scăderi cu 3% şi, respectiv, cu 3,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
INS: Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au scăzut în primele şase luni cu 3% şi 3,7% (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din perioada menţionată au însumat 2,53 milioane, în scădere cu 3%, iar înnoptările 6,25 milioane, cu 3,7% mai puţine faţă de cele din perioada similară din 2009, se arată într-un comunicat al INS.
În perioada menţionată, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 76,5% din total, în timp ce turiştii străini 23,5%, ponderi apropiate de cele din prima jumătate a anului 2009. Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 75,7% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în scădere cu 0,6%.
Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în primele şase luni 80,5% din total, iar restul de 19,5% turişti străini.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 22,1% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 1,6 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primul semestrul s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (72,3%) şi la hanuri (34,8%).
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în intervalul ianuarie-iunie de 3,33 milioane, în scădere cu 3,4% faţă aceeaşi perioadă din anul trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,8%). Din statele Uniunii Europene (UE) s-au înregistrat 62% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe sosiri fiind din Ungaria (26,1%), Bulgaria (10,8%), Germania (5,2%), Italia (4,5%) şi Austria (2,5%).
Transportul naval a înregistrat cea mai mare scădere, de 30,3%.
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele şase luni din 2010 de 5,2 milioane, în scădere cu 8,5%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75% din total. Comparativ cu intervalul ianuarie-iunie 2009, cea mai mare scădere s-a înregistrat la transportul naval (33,8%).
În luna iunie, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 583.600, în scădere cu 4,3% faţă de cele din iunie 2009, cele ale turiştilor românii reprezentând 76,3% din total, în timp ce cei străini au reprezentat 23,7%, ponderi apropiate de cele din iunie 2009.
Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 77,1% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în scădere cu 1,7% faţă de aceeaşi lună din anul anterior.
Totodată, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în iunie 2010 au însumat 1,79 milioane, în scădere cu 4,5%, ponderea turiştilor români fiind de 84,1%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 15,9%.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în iunie a fost de 28,8% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 2,1 puncte procentuale faţă de luna similară din 2009. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (57,5%) şi la hoteluri (34,3%).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO