- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sosirile şi înnoptările turiştilor în structurile de cazare au scăzut anul trecut
Sosirile turiştilor în structurile de cazare din România au scăzut anul trecut, faţă de 2009, cu 0,7%, la şase milioane, în timp ce înnoptările au fost cu 7,1% mai puţine, respectiv 16 milioane, în ambele cazuri ponderea cea mai mare având-o turiştii români, potrivit datelor INS.
Sosirile şi înnoptările turiştilor în structurile de cazare au scăzut anul trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Astfel, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat anul trecut 77,7% din total, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,3%, ponderi apropiate de cele din anul 2009, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Sosirile în hoteluri au crescut anul trecut cu 1%, având o pondere de 76,1% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică.
În acelaşi timp, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 82,7% din total, iar restul de 17,3% turişti străini.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Influența lui Charli XCX face din „brat” cuvântul anului 2024. Ce înseamnă acesta și de ce a devenit atât de popular
-
Iohannis a semnat legea prin care statul va plăti repatrierea celor care mor în străinătate
-
Coreea de Nord testează noua rachetă balistică intercontinentală - record de altitudine şi de distanţă
-
Bilanţul inundaţiilor din Spania a crescut la 158 de morţi
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în anul 2010 a fost de 25,3% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 2,8 puncte procentuale faţă de anul 2009. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (79,6%) şi la hoteluri ( 29,9%).
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost anul trecut de 7,49 milioane, în scădere cu 1% faţă de anul 2009. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări situate în Europa (94,7%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 59,4% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe sosiri din Ungaria (38,9%), Bulgaria (17,6%), Germania (8,9%), Italia (7,4%). Transportul feroviar a înregistrat în 2010, comparativ cu anul anterior, cea mai mare creştere (6,9%).
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost anul trecut de 10,9 milioane, în scădere cu 7% comparativ cu anul 2009. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,8% din numărul total de plecări. Comparativ cu anul 2009, cea mai mare creştere în anul 2010 s-a înregistrat la transportul aerian (12,5%).
În decembrie 2010, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 8,9%, la 387.800, şi înnoptările cu 7,1%, la 891.000. În acelaşi timp, la punctele de frontieră s-a înregistrat o scădere atât la sosirile vizitatorilor străini (-6,4%), cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români (- 4,6%)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:10
-
astăzi, 12:07
LIVE TEXT Primii români găsiţi morţi după inundaţiile din Spania. Un cuplu şi fiica lor şi-au pierdut viaţa. Gabi, Dana şi Alex îşi cumpăraseră casa de la periferia Valenciei în urmă cu trei ani / 360.000 de oameni sunt încă fără apă potabilă / Activităţile în aer liber, suspendate la Mallorca / Informare de la MAE