- Home
- Economic
- MOSCOVA, (29.04.2014, 20:36)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
South Stream va avea punctul terminus la Baumgarten în Austria, au decis OMV şi Gazprom
South Stream va avea punctul terminus european în Austria, la Baumgarten, potrivit unui memorandum de înţelegere semnat marţi de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, şi directorul general al OMV, Gerhard Roiss, referitor la construcţia tronsonului austriac al gazoductului.
Urmărește
279 afișări
South Stream va avea punctul terminus la Baumgarten în Austria, au decis OMV şi Gazprom (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Semnarea memorandumului a avut loc la sfârşitul unei întâlniri a liderilor celor două companii, la sediul central al Gazprom, se arată într-un comunicat al OMV.
În memorandum se afirmă intenţia părţilor de construcţie a tronsonului austriac al gazoductului South Stream, care va avea o capacitate anuală de transport de 32 de miliarde de metri cubi de gaze şi punctul terminus la Baumgarten, în Austria, venind dinspre Bulgaria, Serbia şi Ungaria.
Toate autorizaţiile de construcţie urmează să fie obţinute până la sfârşitul lui 2015, primele livrări de gaze sunt aşteptate în 2017, finalizarea lucrărilor la tronsonul austriac fiind programată pentru ianuarie 2018.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
"Necesitatea construcţiei şi beneficiile aduse de proiectul South Stream sunt evidente. Proiectul South Stream are rolul de a creşte securitatea energetică a consumatorilor europeni, care a fost întotdeauna o prioritate pentru Gazprom. Este de remarcat faptul că Gazprom şi OMV au stabilit deja o bază legală internaţională pentru implementarea proiectului, printr-un acord interguvernamental între Rusia şi Austria semnat în aprilie 2010", afirmă Alexey Miller în ccomunicat.
Şeful OMV, Gerhard Roiss, a arătat la rândul său că memorandumul este un pas important pentru creşterea semnificativă a securităţii aprovizionării cu gaze a Austriei şi care va mări rolul Baumgarten ca centru major pentru aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale şi de Est.
"Parteneriatul nostru de aproape 50 de ani cu Gazprom a contribuit la acest pas de succes, pentru diversificarea rutelor de aprovizionare cu energie a Europei", a spus Roiss.
Şeful OMV i-a înmânat lui Miller o scrisoare din partea ministrul Economiei al Austriei, Reinhold Mitterlehner, în care acesta îşi exprimă sprijinul pentru eforturile celor două părţi în vederea implementării proiectului South Stream pe teritoriul austriac.
Memorandumul se mai referă la participarea Gazprom la platforma electronică de tranzacţionare a gazelor Central European Gas Hub, cea mai importantă din Europa Centrală, şi prevede asigurarea de către OMV a unor capacităţi de stocare a gazelor pentru Gazprom în Austria, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze a ţării, se arată în comunicat.
Acţionarii Central European Gas Hub sunt OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) şi Slovak Eustream (15%).
Uniunea Europeană a anunţat, la jumătatea lunii aprilie, că nu mai consideră South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului.
Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienţi ai gazelor ruseşti, importând anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, uşor peste consumul anual al României.
Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export către Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vândut în Europa trece prin Ucraina.
În decembrie 2013, Comisia Europeană a cerut ţărilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislaţia comunitară.
Disputele dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev, a anexării Crimeei de către Rusia şi a violen'elor din estul Ucrainei.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe