- Home
- Economic
- MADRID, (24.06.2012, 18:46)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spania ar putea forţa investitorii privaţi să participe la salvarea băncilor
Autorităţile spaniole iau în calcul forţarea investitorilor privaţi care deţin la băncile din ţară capital şi creanţe fără prioritate la plată să accepte pierderi prin restructurarea parţială a datoriilor din sistemul bancar, potrivit unei surse apropiată situaţiei.
Urmărește
233 afișări
Spania ar putea forţa investitorii privaţi să participe la salvarea băncilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O astfel de implicare a sectorului privat se numără printre condiţiile negociate de Spania cu UE în schimbul unei linii de finanţare de 100 miliarde euro de la zona euro către băncile spaniole, a afirmat sursa citată, scrie Bloomberg.
Investitorii care au cumpărat instrumente subordonate, precum acţiuni cu drepturi preferenţiale, ar putea fi parţial izolaţi de aceste pierderi printr-un plan de compensaţii, a adăugat sursa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Spania ar putea transmite luni solicitarea de ajutor extern pentru bănci, după ce o astfel de linie de credit a fost agreată de principiu pe 9 iunie de miniştrii Finanţelor din zona euro.
Băncile spaniole, zguduite de pierderile suferite în urma prăbuşirii pieţei imobiliare, au nevoie de recapitalizări în valoare totală de 62 miliarde euro, în cel mai pesimist scenariu economic, potrivit Roland Berger şi Oliver Wyman, firmele independente de consultanţă angajate de guvernul de la Madrid pentru a derula un audit amplu al sistemului bancar, inclusiv teste de stres.
Împărţirea costurilor cu investitorii a fost o măsură utilizată şi de Irlanda în schemele de salvare a industriei bancare.
Irlanda a obţinut, din 2009, 15 miliarde euro, echivalentul a circa 10% din PIB, prin transmiterea parţială către investitorii privaţi a pierderilor provocate de prăbuşirea pieţei imobiliare asupra sistemului financiar. În 2010, Irlanda a introdus legislaţie care permite guvernului să impună pierderi deţinătorilor de obligaţiuni bancare fără prioritate la plată.
Banca Centrală Europeană a blocat încercarea Irlandei de a "arde" deţinătorii de obligaţiuni cu prioritate la plată, deoarece o astfel de mişcare ar putea afecta puternic încrederea în sistemul bancar.
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat că autorităţile nu intenţionează să impună pierderi deţinătorilor privaţi de obligaţiuni.
Comisia Europeană discută un set de aşa-numite reguli de "bail-in", prin care autorităţile ar dobândi prerogativa de a impune pierderi pe datoriile cu întâietate fără acoperire, precum şi contrapărţilor la contractele derivate, odată ce capitalul şi datoriile fără prioritate ale unei bănci se vor fi epuizat.
Procedurile de implicare a sectorului privat în acţiuni de salvare a unei bănci sau a unui stat presupun de obicei acordarea unor stimulente către investitori, pentru a încuraja participarea voluntară la operaţiune.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe