Spania are nevoie de un acord de sprijin la nivel european, din cauza creşterii dobânzilor

Spania are nevoie de un acord la nivelul zonei euro "pentru a salva şi garanta solvenţa" datoriei de stat în contextul dobânzilor tot mai ridicate, de peste 7%, a declart Maria Dolores de Cospedal, vicepreşedinte al Partidului Popular, care a câştigat duminică alegerile generale.

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului Spania are nevoie de un acord de sprijin la nivel european, din cauza creşterii dobânzilor

Spania are nevoie de un acord de sprijin la nivel european, din cauza creşterii dobânzilor (Imagine: Shutterstock)

"Spania nu poate continua să se finanţeze la 7%. Astfel, este nevoie de un acord din partea instituţiilor europene printr-o strategie operaţională comună la nivelul zonei euro, pentru a ne salva şi garanta datoria de stat", a afirmat Cospedal la Madrid, citată de Bloomberg.

Preşedintele partidului, Mariano Rajoy, premierul desemnat al Spaniei, i-a spus luni cancelarului german Angela Merkel că "acele ţări care îşi respectă obligaţiile şi responsabilităţile trebuie ajutate de instituţiile europene", a adăugat Cospedal. Rajoy va fi învestit în a doua parte a lunii decembrie.

Dobânda obligaţiunilor spaniole cu maturitate la zece ani a crescut luni la 6,553%, după ce Partidul Popular, care a promis în campanie reducerea cheltuielilor publice şi reforme economice, a câştigat cea mai largă majoritate controlată de un partid în Spania în ultimele trei decenii.

Rajoy a avertizat populaţia că trebuie să se pregătească pentru vremuri grele, notând că nu a promis "miracole".

O sursă oficială apropiată partidului învingător a declarat că noua putere din Spania vrea ca mecanismele de sprijin pentru statele cu probleme din zona euro să fie dezvoltate la capacitate completă, pentru a putea cumpăra obligaţiuni spaniole în locul Băncii Centrale Europene, care a început din august să preia titlurile pentru a reduce dobânzile.

Spania a programat pentru marţi licitaţii de titluri de stat cu scadenţa la trei şi şase luni, prin care vrea să atragă 3 miliarde euro. Ultima emisiune de obligaţiuni a Spaniei a avut loc săptămâna trecută, când statul a plasat pe piaţă titluri cu maturitatea în 2022, la o dobândă de aproape 7%, cea mai ridicată de la introducerea euro, în 1999.

Partidul Popular a obţinut cea mai largă majoritate parlamentară din 1982, rivalii socialişti înregistrând cea mai categorică înfrângere de la revenirea Spaniei la democraţie, în 1978.

Noua guvernare moşteneşte o economie aflată în stagnare prelungită şi o rată a şomajului de 23%, un sistem bancar care creditează cu greu economia şi un deficit bugetar de peste două ori mai mare decât limita de 3% din PIB reglementată la nivelul UE.

Spaniolii au votat pentru austeritate, iar statul "are datoria de a consolida euro", a declarat Rajoy într-o întâlnire cu liderii partidului, potrivit unui comunicat distribuit după încheierea discuţiilor.

Noul guvern va intra în atribuţii cel mai probabil pe 24 decembrie.

Comisia Europeană a notat că nu are cunoştinţă despre vreo solicitare de sprijin din partea Spaniei sau despre intenţia Madridului de a cere ajutor extern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici