- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spania şi-ar putea pierde locul în Consiliul Director al BCE, din cauza problemelor financiare
Spania se pregăteşte pentru o luptă cu economii mai mici dar cu situaţie mai stabilă din nordul Europei, miza fiind păstrarea locului în Consiliul Director, format din şase membri, al Băncii Centrale Europene (BCE), au declarat surse apropiate situaţiei.
Spania şi-ar putea pierde locul în Consiliul Director al BCE, din cauza problemelor financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Spania, a patra mare economie a zonei euro, are asigurat, neoficial, un loc în Consiliul Director, la fel ca Germania, Franţa şi Italia.
Mandatul de opt ani al spaniolului Jose Manuel Gonzalez-Paramo se încheie la sfârşitul lunii mai, iar ţări ca Olanda, Luxemburg şi Finlanda vizează poziţia. Statele din nordul Europei vor să restabilească echilibrul în conducerea BCE, după ce în urma recentelor schimbări în cele mai importante două posturi au ajuns un italian şi un portughez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Decizia numirii unui nou membru al Consiliului Director este luată de liderii zonei euro.
Potrivit surselor citate de Reuters, problema ar putea fi discutată la reuniunea miniştrilor de finanţe din uniunea monetară programată pentru 20-21 februarie, sau chiar mai devreme.
"Aceste ţări vor să profit de problemele Spaniei pentru a încerca să obţină un loc în consiliul director. Spania trebuie să facă toate eforturile diplomatice pentru a încerca să-şi salveze locul la BCE", a spus o sursă.
În cadrul BCE deciziile sunt luate de un consiliu format din 23 de membri, care include pe lângă Consiliul Director şi şefii băncilor centrale din cele 17 state membre. Consiliul Director este, însă, deosebit de influent, întrucât stabileşte agenda pentru politica monetară şi poate vota ca un bloc compact.
Expunerea puternică a Spaniei la criza datoriilor, combinată cu schimbările recente de la BCE, a împins unele economii puternice din nordul Europei să ceară schimbări pentru restabilirea echilibrului.
"Există deja o dezbatere publică referitoare la echilibrul Nord-Sud în Consiliul Director al BCE. Spania nu este într-o poziţie prea solidă. Dacă Germania ar spune că vrea ca cineva din Olanda sau altă ţară, mă îndoiesc că Spania ar putea rezista", a spus o a doua sursă.
Plecarea lui Gonzalez-Paramo încheie schimbarea completă a Consiliului Director al BCE în ultimii doi ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO