- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.08.2024, 23:01)
- Ramona Cornea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Specialist: în achiziţiile publice din România, elementul central este frica
- Roxana Vornicu, avocat specializat în achiziţii publice, a declarat la ZF Live că „în achiziţiile publice din România, elementul central este frica”.
- Principalele probleme nu sunt legate de legislaţie, ci de „profesionalizarea oamenilor care lucrează în domeniu”.
Urmărește
403 afișări
Specialist: în achiziţiile publice din România, elementul central este frica
„Nu e atât de gravă situaţia cu corupţia, este şi mai gravă cea cu frica, cu lipsa de pregătire. (...) La noi este o mare problemă cu profesionalizarea oamenilor care lucrează în domeniul achiziţiilor publice, cu şansa ratată a utilizării unităţilor de achiziţii centralizate, a acordurilor-cadru şi cu frica“.
Principala problemă a achiziţiilor publice din România nu este legislaţia, ci implementarea acesteia. Deşi legislaţia este armonizată la nivel european, similară cu cea din ţări precum Danemarca şi Franţa, dificultăţile administrative şi complexitatea reglementărilor locale îngreunează aplicarea ei eficientă, este de părere Roxana Vornicu, avocat specializat în achiziţii publice şi managing partner în cadrul Sîrbu & Vornicu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
„Primul mit este necesitatea de a schimba legislaţia şi este întrutotul un mit, pentru că legislaţia achiziţiilor publice este a doua cea mai armonizată legislaţie de tip european. Cu alte cuvinte, aceleaşi norme se aplică şi în Danemarca, şi în Franţa, şi în România. De ce în unele ţări funcţionează şi în altele nu? Nu cred că e problematică legislaţia. Sigur, noi în România avem şi legislaţie terţială, avem şi norme de punere în aplicare, deci complicăm puţin lucrurile, avem foarte multă inflaţie legislativă, dar în mare parte regulile sunt aceleaşi. Cu alte cuvinte, problema este administrativă şi cum punem în aplicare această legislaţie, mai degrabă decât norma în sine”, a spus ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.
De asemenea, ea susţine că procedurile de achiziţie sunt adesea prelungite din cauza documentaţiei incomplete sau învechite şi a perioadelor lungi necesare pentru clarificări şi contestări.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cifrele îl contrazic pe Donald Trump. Europa cheltuieşte mai mult decât SUA în ajutorul oferit Ucrainei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe