Plafonul privind finanţările rambursabile care pot fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale va fi majorat astfel de la 700 milioane lei în acest an la 1,4 miliarde lei anul viitor, în timp ce limita maximă a tragerilor din finanţările rambursabile contractate sau care urmează să fie contractate de către aceste unităţi va fi coborâtă de la 1,4 miliarde lei în acest an la 900 milioane lei anul viitor.
Plafoanele nu cuprind finanţările rambursabile destinate refinanţării datoriei publice locale şi proiectelor susţinute de UE, urmând să fie luate în calcul la elaborarea proiectului de buget pentru 2012.
Guvernul a anunţat, anul trecut, că împrumuturile contractate de către autorităţile locale pentru proiecte de investiţii vor fi prioritizate atunci când autorizările totale de trageri ajung la 80% din limita anuală, pentru a evita depăşirea plafonului stabilit şi a ţintei de deficit bugetar.
Executivul s-a angajat în acordul cu Fondul Monetar Internaţional că va reduce deficitul bugetar la 4,4% din PIB în acest an şi la sub 3% în 2012. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 6,5% din PIB.