Spune-mi cu te încalţi, ca sa-ţi spun cine eşti? Ce încălţări „made in China” mai importă românii, în timp ce produc pantofi din piele

România a importat în 2017 (ultimul an pentru care există date publice) încălţări în valoare de 600 de milioane de dolari, principalele surse fiind Polonia (locul 1 în valoare şi 2 în volum), China (locul 2 în valoare şi 1 în volum). Pe poziţiile următoare se află Italia, Ungaria şi Slovacia, potrivit celui mai recent raport al WorldFootwear.

Urmărește
1785 afișări
Imaginea articolului Spune-mi cu te încalţi, ca sa-ţi spun cine eşti? Ce încălţări „made in China” mai importă românii, în timp ce produc pantofi din piele

Spune-mi cu te încalţi, ca sa-ţi spun cine eşti? Ce încălţări importă România: cauciuc, plastic şi material textil „made in China”. Ce pondere ocupă pantofii din piele

Datele arată că din totalul celor 63 de milioane de perechi de încălţări importate, cu o valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari, cea mai mare parte sunt pantofi din cauciuc, plastic sau material textil. Mai exact, 37% din totalul pantofilor importaţi sunt din cauciuc şi plastic, 36% sunt din material textil şi doar 15% din pieţe. Restul se împarte între materiale de tip waterproof şi altele.

De altfel, România este cunoscută ca o ţară producătoare de încălţări scumpe, din piele, încălţări pe care le exportă în ţări din toată lumea printre care Italia, Austria şi Germania. O mică parte din producţie rămâne pe piaţa locală, consumatorii români purtând încălţări ieftine “made in China”. De altfel, din totalul importurilor – 63 de milioane de perechi – 42% vin din China, deşi valoarea acestora este de doar 12% din total.

Mai exact, preţul mediu de import al unei perechi de încălţări aduse din China este de 2,6 dolari, arată calculele ZF pe baza datelor WorldFootwear. Preţul mediu de import (ce ia în calcul importul total, fără a se ţine cont de proveninenţă) este de aproape patru ori mai mare. Media este trasă în sus de importurile de piele din ţări cu tradiţie în domeniu.

Ponderea pantofilor de piele în total ar putea creşte în anii ce urmează în contextul în care puterea de cumpărare a românilor a crescut şi ea în ultimii ani odată cu majorările salariale. Iar acest lucru se poate observa şi prin faptul că Polonia a urcat puternic în topul importatorilor – de pe locul 4 în 2016 pe prima poziţie anul trecut, asta în contextul în care preţul mediu al pantofilor aduşi din această ţară este de peste 18 dolari, adică de două ori peste medie şi de 7 ori peste preţul celor “made in China”.

Cea mai dezvoltată economie din Europa Centrală şi de Est, Polonia, a urcat anul trecut pe locul întâi în topul celor mai importante pieţe de import pentru pantofii încălţaţi de români. Statul a urcat trei poziţii, depăşind Italia, China şi Slovacia, cu o valoarea a importurilor de circa 140 mil. dolari, adică aproape un sfert din total.

Ascensiunea puternică a Poloniei în clasamentul importatorilor vine în contextul în care în ultimii ani numărul retailerilor din acest stat a crescut puternic, nume precum Pepco, Reserved (şi alte branduri ale grupului LPP) sau CCC punând România pe hartă cu zeci sau chiar peste 100 de magazine. Mai exact, retailul polonez prinde contur în România fiind circa 350 de magazine şi afaceri cumulate care sar de un miliard de lei anul trecut, potrivit estimărilor ZF. Una dintre cele mai puternice prezenţe este cea a grupului CCC specializat în vânzarea de încălţăminte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici