- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.11.2019, 09:01)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Startup-ul secret finanţat de Bill Gates care salvează planeta. Decoperirea făcută de compania „Heliogen”
Un startup secret finanţat de Bill Gates a realizat o instalaţie solară care poate salva planeta, relatează CNN.
Urmărește
4188 afișări
Startup-ul secret finanţat de Bill Gates care salvează planeta folosind energia solară
Heliogen, o companie de energie care a ieşit public pentru prima dată, a anunţat că a descoperit o modalitate de a utiliza inteligenţa artificială şi o instalaţie de oglinzi pentru a genera o căldură extremă de peste 1.000 de grade Celsius.
În esenţă, Heliogen a creat un cuptor solar, unul capabil să atingă temperaturi care sunt aproximativ un sfert din ceea ce este pe suprafaţa soarelui.
Descoperirea înseamnă că, pentru prima dată, energia solară concentrată poate fi utilizată pentru a crea căldura extremă necesară pentru a produce ciment, oţel, sticlă şi alte produse industriale. Cu alte cuvinte, lumina solară poate înlocui combustibilii fosili într-o zonă industrială care a fost ocolită de revoluţia energiei curate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
„Este o tehnologie care bate preţul combustibililor fosili şi, de asemenea, nu produce emisiile de CO2”, a declarat pentru CNN Business Bill Gross, fondatorul şi CEO-ul Heliogen.
Heliogen, care este susţinut şi de miliardarul Patrick Soon-Shiong, consideră că tehnologia va putea reduce dramatic emisiile de gaze cu efect de seră din industrie. Cimentul, de exemplu, reprezintă 7% din emisiile globale de CO2, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
"Bill şi echipa au profitat acum de soare", a declarat, pentru CNN Business, Shiong, care este şi membru al boardului Heliogen. "Potenţialul este enorm pentru omenire".
Spre deosebire de energia solară tradiţională, care utilizează panouri pe acoperiş pentru a capta energia solară, Heliogen îmbunătăţeşte ceea ce este cunoscut sub numele de energie solară concentrată. Această tehnologie, care foloseşte oglinzi pentru a reflecta soarele într-un singur punct, nu este nouă.
Energia solară concentrată a fost folosită în trecut pentru a produce energie electrică şi, într-o manieră limitată, pentru a crea căldură pentru industrie. Este folosit în Oman pentru a furniza energia necesară pentru a extrage petrol.
Problema este că, în trecut, energia solară concentrată nu atingea temperaturi suficient de înalte pentru a face ciment şi oţel.
Energia regenerabilă nu a perturbat încă procesele industriale, şi aceasta este o problemă, deoarece lumea consumă intens aceste materiale. Aceste ele sunt responsabile pentru mai mult de o cincime din emisiile globale.
De aceea, potenţialul Heliogen a atras investiţii de la Gates, co-fondatorul Microsoft, care l-a depăşit recent pe CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, în topul celor mai bogate persoane din lume.
În timp ce alte companii solare au atacat această problemă de temperatură adăugând oţel, pentru a face tehnologia mai rigidă şi mai robustă, Heliogen şi echipa sa de oameni de ştiinţă şi ingineri s-au îndreptat către inteligenţa artificială.
Heliogen utilizează un software de vizionare, detectarea automată a marginilor şi alte tehnologii sofisticate pentru a face un câmp de oglinzi să reflecte fasciculele solare într-un singur punct.
„Dacă luaţi o mie de oglinzi şi le aliniaţi către un singur punct, puteţi obţine temperaturi extrem de ridicate”, a spus Gross.
Heliogen spune că generează atât de multă căldură încât tehnologia sa ar putea fi folosită în cele din urmă pentru a transforma hidrogenul într-un combustibil pentru camioane şi avioane.
"Pe termen lung, vrem să fim o compania de hidrogen ecologic", a spus Gross.
Pentru moment, Heliogen este concentrat în mod clar pe energia solară. O problemă a este că soarele nu străluceşte întotdeauna, însă companiile industriale precum producătorii de ciment au o nevoie constantă de căldură. Heliogen a spus că va rezolva această problemă bazându-se pe sisteme de stocare care pot reţine energia solară în zilele ploioase.
Acum, Heliogen se va concentra pe demonstrarea modului în care tehnologia poate fi utilizată pe scară largă.
Între timp, compania va avea nevoie de o infuzie sănătoasă de capital şi lucrează cu investitorii la o rundă privată de finanţare. Soon-Shiong a semnalat că intenţionează să investească mai mult în Heliogen, dar compania a refuzat să ofere informaţii despre câţi bani a strâns până acum.
Cea mai mare provocare a lui Heliogen va fi să convingă companiile industriale care folosesc combustibili fosili pentru a trece la energia solară. Gross a spus că a discutat cu potenţiali clienţi în privat şi intenţionează să anunţe în curând primii săi clienţi.
Cel mai mare atu al companiei este faptul că, spre deosebire de combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul şi gazele naturale, lumina solară este gratuită. Şi Heliogen susţine că tehnologia sa este deja economică faţă de combustibilii fosili, în urma folosirii inteligenţei artificiale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: CNN: Inteligenţa artificială defineşte oamenii drept "bărbaţi" sau "femei". Motivul pentru care acest lucru este o problemă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe