- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele din zona euro oferă Greciei un ajutor de 45 miliarde euro, la care va participa şi FMI
Statele din zona euro au oferit Greciei un pachet de ajutor extern în valoare de 45 miliarde euro, finanţat şi de Fondul Monetar Internaţional, la dobânzi sub cele din piaţă, cu scopul de a soluţiona criza fiscală a statului elen şi de a consolida încrederea în euro, transmite Bloomberg.
Statele din zona euro oferă Greciei un ajutor de 45 miliarde euro, la care va participa şi FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După creşterea costului de finanţare a Greciei la maximul ultimilor 11 ani, miniştrii Finanţelor din zona euro au anunţat, duminică, că vor oferi în acest an un total de până la 30 de miliarde de euro, sub forma unor împrumuturi pe trei ani la o dobândă de 5%. Alte 15 miliarde euro ar urma să vină de la FMI.
Dobânda oferită de statele zonei euro este cu aproape două puncte procentuale mai reduse decât costul de finanţare cerut în prezent de investitorii din piaţă, de 6,98%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
"Este o sumă uriaşă. Este mai mult decât o bazooka (lansator de rachete antitanc - n.r.). Au ajuns la abordarea nucleară a problemei Greciei", comentează Stephen Jen, fost economist FMI şi actual director executiv la BlueGold Capital Management LLP Londra.
Confruntate cu cel mai dur test al monedei euro de la debutul său din 1999, cele 16 guverne din zona euro au reuşit să ocolească reglementările UE care interzic bailout-ul (ajutorul de urgenţă) al statelor aflate în pragul colapsului financiar-fiscal, pentru a preveni extinderea problemelor Greciei către alte ţări europene şi pentru a reduce la tăcere vocile care pun la îndoială viabilitatea monedei unice.
Germania a abandonat solicitarea vehementă exprimată anterior ca Grecia să plătească, pentru orice pachet de ajutor extern, aceleaşi dobânzi ca cele percepute pe pieţele financiare.
Euro s-a apreciat luni cu 0,9% pe piaţa de la Tokyo, la 1,3617 dolari pe unitate, după ce a urcat cu 1% vineri. Moneda unică a pierdut 5,7% în rapot cu dolarul de la începutul acestui an, din cauza temerilor privind situaţia din Grecia, dar şi ca urmare a neînţelegerilor dintre liderii UE privind modul în care ar trebui abordată problema.
Cu pachetul de ajutor extern pregătit, decizia Greciei de a apela sau nu la această soluţie depinde de reacţia investitorilor, adică de evoluţia randamentului cerut de piaţă pentru obligaţiunile statului elen, au afirmat duminică oficialităţi apropiate ministerului Finanţelor de la Atena.
Ministrul Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că guvernul intenţionează să continue planurile de finanţare din piaţă, inclusiv o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari, fără a accesa sprijinul extern.
"Pachetul transmite un mesaj clar că nimeni nu se poate juca cu moneda noastră unică şi cu soarta noastră comună", a declarat premeirul elen, George Papandreou, într-o conferinţă de presă susţinută la Larnaca, Cipru.
Discuţiile purtate duminică în teleconferinţă de oficialităţile din zona euro, la care a participat şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, au lăsat ca necunoscute doar sumele care ar fi împrumutate Greciei în 2011 şi 2012, ultimii doi ani ai pachetului propus.
"Se vede că sunt bani în spatele deciziei. Iniţiativa de a activa mecanismul rămâne la latitudinea guvernului elen", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedinte al Eurogroup şi premier al Luxembourgului.
Contribuţia Europei va reprezenta circa două treimi din orice pachet de ajutor, restul sumei urmând să fie completată de FMI, potrivit comisarului eropean pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn.
"Nu putem vorbi în numele FMI, dar ştim că sunt pregătiţi să coopereze şi să contribuie cu o sumă substanţială", a adăugat Rehn.
Oficialităţile din Grecia, liderii UE şi reprezentanţii FMI se întâlnesc luni pentru a începe discuţiile pe marginea aspectelor de detaliu ale pachetului.
FMI este "pregătit să se alăture efortului", a declarat într-un comunicat directorul general al instituţiei, Dominique Strauss-Kahn, fără a oferi alte detalii privind contribuţia creditorului de la Washington.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO