- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele est-europene, răţuştele cele urâte ale Europei, devin mai frumoase în ochii investitorilor speriaţi de criza din Vest
Temerile pieţelor legate de problemele financiare şi economice ale zonei euro şi tensiunile politice din SUA fac ca Europa Centrală şi de Est (ECE) să fie mai atractivă pentru investitori, însă şi aici criza a început să erodeze încrederea.
Statele est-europene, răţuştele cele urâte ale Europei, devin mai frumoase în ochii investitorilor speriaţi de criza din Vest (Imagine: Shutterstock)
ECE este văzută de investitori şi analişti ca versiunea extremă a Europei de Vest. Când economiile vestice cresc foarte lent, cele estice duduie, însă când în Vest este rău, în Est este groaznic, scrie CNBC într-un studiu dedicat ECE.
Criza financiară şi economică a împuţinat regiunile în care investiţiile sunt în siguranţă. În acest context economiile estice, care cu numai doi ani în urmă s-au confruntat cu oprirea bruscă a fluxurilor de capital, sunt curtate de investitorii aflaţi în căutare de câştiguri mari şi sigure. Ţările din regiune au luat măsuri drastice în vederea reducerii cheltuielilor publice şi menţinerii sub control a deficitelor bugetare pentru a recâştiga încrederea pieţelor, iar în prezent sunt considerate a fi într-o formă mai bună decât economiile occidentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Statele din ECE au implementat reforme structurale şi au mai mult succes decât ţările dezvoltate", spune Peter Montalto, analist la Nomura.
Costul asigurării contra defaultului (credit default swap - CDS) pentru statele ECE este mai redus în ultima perioadă decât cel al economiilor din zona euro. ECE stă de asemenea mai bine la capitolul datorii, raportate la Produsul Intern Brut.
În zona euro, raportul mediu datorie/PIB este de 85%. În Polonia, indicatorul este de 55%, iar în Cehia şi Slovacia de 38% respectiv 41%, potrivit datelor Eurostat pentru sfârşitul anului trecut.
Acţiunea recentă a băncii centrale elveţiene de a limita cursul de schimb franc/euro pentru a împiedica aprecierea letală pentru economie şi pentru cei cu credite în franci din ECE a monedei elveţiene va stimula investiţiile în regiune, apreciază Montalto. El a avertizat însă asupra pericolului apariţiei unor bule speculative.
Pe de altă parte, pe măsură ce criza din zona euro se intensifică, se întunecă şi perspectivele economiilor estice. Regiunea este puternic expusă la fluctuaţiile din comerţul cu statele mai bogate din Europa de Vest.
Citeşte mai multe pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO