Statele europene discută posibilitatea extinderii maturităţii obligaţiunilor Greciei

Miniştrii de Finanţe europeni au discutat pentru prima dată ideea unor negocieri cu investitorii în obligaţiuni ale statului elen pentru extinderea perioadei de rambursare a datoriilor de către Grecia, potrivit Bloomberg.

Urmărește
4 afișări

Reprezentanţii statelor europene consideră că programul de 110 miliarde de euro, prin care Grecia a fost salvată anul trecut de la prăbuşire financiară, nu a reuşit să stabilizeze guvernul de la Atena.

Europa ar analiza o "reprogramare" a maturităţilor obligaţiunilor elene, parte a unui pachet de măsuri ce ar include vânzarea rapidă a unor active ale statului şi reduceri mai drastice de cheltuieli, a afirmat premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

"Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, putem discuta posibilitatea unei extinderi a perioadei de rambursare. Nu este imperativă. Trebuie adoptate foarte multe măsuri şi abia după ar putea avea loc o extindere", a spus Juncker, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, încheiată marţi seara.

Introducerea acestei perspective marchează o schimbare în abordarea crizei de către Europa, existând posibilitatea ca guvernele să transfere o parte a costurilor către investitorii care deţin obligaţiuni, în loc de a folosi numai fonduri bugetare pentru a combate criza datoriilor.

Discuţiile miniştrilor de finanţe au fost umbrite de lipsa directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York din cauza unor acuzaţii de agresiune sexuală.

Anterior, guvernele europene au respins ideea unei reevaluări negative a obligaţiunilor deţinute de investitori privaţi înainte de intrarea în funcţiune, la mijlocul lui 2013, a unui fond de salvare european. Această variantă ar reprezenta ultima opţiune pentru statele considerate insolvente.

"O restructurare majoră rămâne tabu", a spus Juncker.

Amânarea plăţilor Greciei "nu este foarte atractivă pentru investitori, însă este probabil mai bună decât alte alternative", consideră Nick Beecroft, analist la Saxo Bank.

Încheierea unui acord pentru obligaţiunile elene cu marile grupuri bancare nu a fost însă discutată la întâlnire, iar miniştrii de Finanţe din Franţa şi Belgia, Christine Lagarde, respectiv Didier Reynders, s-au opus unei extinderi a perioadei de rambursare.

Discuţiile s-au reluat marţi, la o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Scepticismul privind capacitatea Greciei de a rambursa datoriile la timp a ridicat temeri că şi Irlanda, beneficiară a unui pachet de ajutor financiar de 67,5 miliarde de euro, ar putea pierde lupta de a evita o restructurare.

Comentariile lui Juncker sugerează că, după ce au combătut ideea insolvenţei Greciei mai mult de un an, liderii politici europeni se apropie de opinia a 85% din investitorii internaţionali, care potrivit unui sondaj Bloomberg, consideră că statul elen va intra în incapacitate de plată.

Şefii finanţelor statelor din zona euro au aprobat, luni, programul de împrumuturi în valoare de 78 de miliarde de euro destinat sprijinirii Portugaliei, a treia ţară care a devenit victimă a crizei datoriilor suverane din Europa. Pachetul financiar trebuie acceptat de guvernele statelor europene, iar majoritatea vor cere şi acordul parlamentelor, notează Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici