- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele G20 vor să identifice dezechilibrele care pot conduce la ameninţări pentru economia globală
Grupul celor mai importante 20 de economii industrializate şi în curs de dezvoltare (G20) a convenit asupra unui plan pentru a evalua dacă ţări membre produc dezechilibre ce pot ameninţa economia mondială, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).
Şefi ai Finanţelor din ţările membre au ajuns la un acord şi în privinţa unei analize mai atente a "nealinierii" unor monede, acţiune ce răspunde, în mod clar, notează WSJ, criticilor frecvente aduse monedei Chinei, yuanul, considerat de multe state subevaluat.
Miniştrii de Finanţe şi reprezentanţi ai băncilor centrale au afirmat, într-un comunicat, că politicile a şapte dintre cele mai mari economii ale lumii vor fi analizate de grup în următparele luni. Fondul Monetar Internaţional (FMI) va realiza prima evaluare a ţărilor implicate, SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, India şi China, după care oficialii G20 vor analiza datele, cel mai probabil până la reuniunea Fondului din octombrie, de la Washington.
"Am făcut progrese uriaşe în privinţa cadrului general pentru creştere", a spus ministrul de Finanţe al Franţei, Christine Lagarde. Franţa conduce organizaţia G20 în acest an.
Cele şapte state vor fi examinate pentru politici cu efect destabilizator asupra economiei, precum deficite bugetare şi datorii mari, rate ridicate de economisire sau îndatorare în rândul populaţiei, respectiv surplusuri sau deficite comerciale mari. Miniştrii s-au înţeles asupra evaluării acestor dezechilibre, dar şi a modului de a le reduce.
Nu este sigur că discuţiile vor conduce la schimbări ale politicilor, notează publicaţia americană. G20 nu dispune de niciun instrument pentru a impune măsuri corective, iar raţiunile de cooperare au dispărut odată cu încheierea crizei financiare.
Acordul evidenţiază şi importanţa FMI în evaluările G20. În primul rând, Fondul va avea rolul de a ţine scorul, evaluând respectarea standardelor G20 de către state, după criterii convenite de membrii în cadrul acestei reuniuni. Ulterior ţările G20 ar urma să exercite presiuni asupra celor nominalizaţi de FMI pentru schimbarea politicilor.
În final, şefii de state din G20, care se vor reuni în noiembrie la Cannes, Franţa, vor trebui să convingă ţările cu probleme să schimbe cursul, notează Wall Street Journal.
Liderii unor mari economii, ca SUA sau Marea Britanie, vor adera la evaluările FMI pentru a evita impresia că acestea ţintesc de fapt China, din cauza surplusului comercial mare.
Reprezentanţii Chinei s-au declarat satisfăcuţi de rezultatul discuţiilor din cadrul G20.
Structura G20 a fost lansată în septembrie 2009 pentru a dezvolta un proces care să prevină riscurile desatbilizatoare pentru economia mondială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO