Statele UE trebuie să reducă deficitele bugetare, din 2011, dacă economia creşte

Statele membre UE trebuie să înceapă să reducă puternic deficitele bugetare începând din 2011, dacă următoarea prognoză economică a Comisiei Europene (CE) va anunţa creştere stabilă şi sustenabilă, au cerut marţi miniştrii de Finanţe din ţările UE, reuniţi la Luxemburg, transmite Reuters.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Statele UE trebuie să reducă deficitele bugetare, din 2011, dacă economia creşte

Statele UE trebuie să reducă deficitele bugetare, din 2011, dacă economia creşte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană va prezenta pe 3 noiembrie prognoze economice pentru toate cele 27 de state membre, pe următorii doi ani.

Miniştrii de Finanţe din UE vor ca fiecare stat membru să înceapă să ia măsuri pentru reducerea deficitelor bugetare dacă prognoza înaintată de CE privind economia statului respectiv indică un proces solid, sustenabil de relansare.

Recesiunea a condus la deficite bugetare de două, trei şi chiar patru ori mai mari faţă de plafonul permis de legislaţia Uniunii Europene, de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Miniştrii de Finanţe ai statelor membre UE au mai arătat că este necesar un plan de retragere graduală a măsurilor de stimulare economică implementate în urma crizei, care să fie introdus "la un moment dat, spre exemplu în 2011", pentru a consolida credibilitatea factorilor de decizie în faţa pieţelor financiare şi consumatorilor.

"Dacă prognozele Comisiei continuă să indice că relansarea se întăreşte şi devine de sine sustenabilă, consolidarea fiscală ar trebui să înceapă cel târziu în 2011 în toate statele membre UE", se arată într-un document care cuprinde concluziile reuniunii miniştrilor de Finanţe, obţinut de Reuters.

Documentul prevede posibilitatea introducerii de concesii şi excepţii pentru state afectate de circumstanţe excepţionale, deoarece nu toate economiile ţărilor membre se vor redresa în acelaşi ritm.

Totuşi, miniştrii de Finanţe avertiează că statele cu deficite foarte mari ar trebui să înceapă procesul de consolidare a finanţelor publice încă de anul viitor.

Delegaţia Franţei, a doua mare economie din zona euro, a pus accent pe "condiţionalitatea termenului limită 2011", care trebuie să se bazeze pe evoluţia creşterii economice, şi a arătat că "este prea devreme" să fie luate astfel de decizii pe 3 noiembrie.

Consiliul miniştrilor de Finanţe ai UE a recomandat Franţei şi altor state membre să reducă deficitele bugetare sub pragul de 3% din PIB până în 2012, în cadrul procedurilor de deficit excesiv declanşate de Comisia Europeană.

Franţa estimează un deficit public de 8,2% din PIB-ul proiectat în 2009, respectiv 8,5% din PIB în 2010. În consecinţă, termenul de reducere a deficitului până în 2012 pare nerealistic, iar surse diplomatice susţin că miniştrii de Finanţe din zona euro pun la îndoială eforturile guvernului francez de a atinge obiectivul.

Procedura de deficit excesiv a fost declanşată pentru 18 din cele 27 de state membre, printre care şi România.

Consiliul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre UE a cerut României, în luna iulie, să reducă până în 2011 deficitul bugetar sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut, conform recomandărilor înaintate în luna iunie de CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici