Miniştrii europeni de Finanţe vor discuta detaliile acestui program „ambiţios” într-o reuniune programată săptămâna următoare la Bruxelles, însă acestea nu vor fi definitivate la momentul respectiv, a spus Schaeuble.
„Lucrăm la un pachet cuprinzător ca să nu ne găsim în situaţia ca la fiecare câteva luni să începem noi discuţii. O decizie fundamentală va fi luată în martie”, a afirmat el.
Germania înclină spre o susţinere mai mare pentru ţările îndatorate din zona euro, după ce salvarea Greciei şi Irlandei, măsurile de auteritate bugetară şi un acord pentru un mecanism anticriză permanent nu au reuşit să convingă investitorii. În prezent, sunt luate în considerare ajutarea Portugaliei, dobânzi mai mici la împrumuturi pentru ţările cu probleme şi garanţii pentru îndatorarea excesivă, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.
Incapacitatea fondului de 440 de miliarde de euro, înfiinţat pentru ajutarea statelor cu probleme financiare din zona euro, de a-şi mobiliza integral resursele este problematică, consideră Schaeuble, întrucât se poate crea impresia pe plan internaţional că în realitate ar putea fi disponibilă şi numai jumătate din sumă. Pentru eliberarea fondurilor în întregime ar fi necesare garanţii suplimentare sau mai mult capital, astfel încât să nu-i fie afectat ratingul maxim, a adăugat ministrul.
Liderii europeni trebuie să găsească o modalitate de a face disponibile integral fondurile de 750 de miliarde de euro, care includ 250 de miliarde de la Fondul Monetar Internaţional şi 60 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, consideră şeful finanţelor Germaniei.
Cancelarul Angela Merkel a declarat, miercuri, că Germania va face orice este necesar pentru a susţine euro, inclusiv în privinţa fondului destinat susţinerii statelor din zona euro.