Statul a plătit o primă tranşă, de nouă mil. lei, pentru economiile în scop locativ de anul trecut

Clienţii băncilor pentru locuinţe au primit de la stat, în această săptămână, nouă milioane de lei, reprezentând o parte a primelor acordate de autorităţi pentru sumele economisite anul trecut, potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Eugen Curteanu.

Urmărește
7 afișări

Statul acordă anual o primă de 25% din valoarea economisită în scop locativ de către clienţii celor două bănci care activează pe segmentul de economire-creditare din România, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, în limita a 250 de euro.

Curteanu a participat joi, la Viena, la un seminar pe tema sistemului de economisire-creditare, şi a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că statul trebuie să plătească în total 81 milioane de lei sub forma primelor pentru economiile realizate de clienţi anul trecut.

Oficialul Ministerului Dezvoltării a precizat că restul sumelor vor fi alocate în funcţie de rectificarea bugetară care va avea loc în acest an, dar crede că vor mai fi acordate încă două tranşe.

La finele anului trecut, numărul clienţilor care economiseau cu scopul de a-şi cumpăra ulterior o locuinţă era de 324.000, ceea ce reprezintă 1,6% din întreaga populaţie a României.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), Alexandru Ciobanu, a spus că ponderea acestora ar putea creşte în următorii cinci ani la 5%, ceea ce echivalează cu aproximativ un milion de clienţi.

Potrivit lui Marius Solescu, vicepreşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, în condiţiile actuale de piaţă şi fără jucători noi gradul de penetrare poate ajunge la cel mult 15%.

Sistemul de economisire-creditare a fost introdus în România în 2004, iar gradul de penetrare este mult mai redus decât în alte state din regiune, precum Ungaria, Croaţia, Slovacia sau Cehia.

Spre exemplu, în Ungaria 13% din întreaga populaţie participă la acest sistem, în Croaţia 16%, în Slovacia 20%, iar în Cehia 49%.

"În România, sistemul a fost introdus în 2004, când toată lumea dorea şi putea să acceseze un credit rapid. Am ratat, însă, oportunitatea de a intra pe piaţă în 1992 sau 1993", a spus Andrei Stamatian, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, întrebat de ce gradul de penetrare este atât de mic în România în comparaţie cu alte ţări.

Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe şi BCR Banca Pentru Locuinţe vând produse de economisire-creditare în lei destinate îmbunătăţirilor locative, prin care clienţii pot angaja împrumuturi în monedă naţională cu dobânzi mai mici decât cele din piaţă.

Alexandru Ciobanu a anunţat miercuri că numărul contractelor de economisire-creditare în scop locativ s-a dublat în perioada 2008-2010, de la 153.000 la 324.000, în condiţiile în care criza financiară i-a determinat pe români să pună bani deoparte pentru perioade mai dificile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici