- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statul dă înapoi diferenţa dintre taxa auto plătită şi valoarea stabilită luni de Guvern
Statul va restitui diferenţa de taxă auto rezultată din suma plătită până în prezent, potrivit reglementărilor din Codul Fiscal, şi noua taxă de poluare auto care va fi introdusă la 1 iulie 2008, calculată în funcţie de caracteristicile fiecărei maşini în parte.
Statul dă înapoi diferenţa dintre taxa auto plătită şi valoarea stabilită luni de Guvern (Imagine: Mediafax Foto)
Procedurile de restituire vor fi stabilite de Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, în termen de 90 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Suma reprezentând taxa de poluare auto poate fi contestată, într-o primă fază, chiar în faţa instituţiei financiare la care suma se plăteşte, după care, în caz de neînţelegere, în instanţă. Contestaţia poate fi făcută atunci când posesorul maşinii "poate face dovada" faptului că autovehiculul pe care doreşte să-l înmatriculeze "s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea indicată de grila fixă" de reducere, aceasta constituind unul din criteriile de calcul al taxei.
"Evaluarea nivelului de depreciere se va face pe baza elementelor avute în vedere la stabilirea cotei de reducere. (...) În caz de contestare, caracteristicile autovehiculului rulat se stabilesc, la cererea contribuabilului, prin expertiză tehnică efectuată contra cost de Regia Autonomă «Registrul Auto Român», pe baza procedurii prevăzute de normele metodologice", se precizează în textul documentului dezbătut, luni, de Guvern.
Preţul expertizei se stabileşte de "Registrul Auto Român", în funcţie de operaţiunile necesare.
Rezultatul expertizei tehnice RAR se notează într-un document ce trebuie prezentat "autorităţii fiscale competente", pentru recalcularea valorii taxei, însă administraţiile financiare au şi dreptul de a cere o contra-expertiză la respectivul document.
"Persoana nemulţumită de răspunsul primit la contestaţie se poate adresa instanţelor de judecată competente, potrivit legii", se mai precizează în textul dezbătut, luni, de Guvern.
Taxa trebuie plătită la prima înmatriculare a unui autovehicul în România şi la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri.
Sunt scutite de plata taxei maşinile încadrate în categoria vehiculelor istorice, autovehiculele instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor structuri ale administraţiei publice, patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, cele acordate de guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică.
Vor fi de asemenea exceptate de la plata taxei maşinile confiscate sau intrate în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit, precum şi cele destinate competiţiilor sportive.
Taxa este calculată de către autoritatea fiscală. Pentru stabilirea taxei, persoana fizică sau firma care intenţionează să înmatriculeze un autovehicul va depune documentele din care rezultă elementele de calcul ale taxei.
Valoarea în lei a taxei va fi determinată pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Taxa se plăteşte într-un cont distinct deschis la unităţile trezoreriei pe numele Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar dovada plăţii va fi prezentată cu ocazia înmatriculării autovehiculului.
Proiectul ordonanţei de urgenţă privind taxa de poluare va suspus dezbaterii într-o audiere publică, în care fiecare cetăţean interesat are posiblitatea să îşi exprime punctul de vedere.
Audierea va fi organizată de către organizaţia neguvernamentală Advocacy Academy joi, 10 aprilie, ora 11,00, în Sala Nicolae Iorga din Palatul Parlamentului.
"Orice cetăţean al României are dreptul să-şi spună punctul de vedere în maximum trei pagini. Aici avem o primă problemă: românii care doresc să-şi spună punctul de vedere trebuie să scrie, iar cei care vor să vorbească, pe o durată de trei minute, trebuie să aibă depoziţia depusă înainte către comisia de iniţiatori", a afirmat preşedintele organizaţiei neguvernamentale, Radu Nicosevici.
El a arătat că, după o perioadă de maximum două săptămâni, comisia de experţi va sintetiza opiniile şi concluziile pentru a le înainta sub formă de recomandări autorităţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:04
-
astăzi, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate