Practica, echivalentă cu o încetare de plăţi, combinată cu oferta redusă de creditare din partea băncilor, a agravat problemele de lichiditate ale companiilor. În acelaşi timp, amânarea plăţilor constituie o încălcare a termenilor memorandumului semnat de Atena cu creditorii internaţionali, care au cerut plata integrală a acestor datorii.
Date oficiale arată că statul are restanţe de circa 1,25 miliarde de euro la companiile de construcţii, în timp ce datoriile spitalelor către furnizori şi companiile farmaceutice însumate cu cele ale autorităţilor locale şi fondurilor de asigurări sociale se ridică la 3,6 miliarde de euro.
Potrivit Ministerului de Finanţe, datoriile cu termen de plată depăşit de mai mult de 90 de zile, totalizau 5,86 miliarde de euro în ianuarie, în urcare de la 5,78 miliarde de euro în decembrie.
Pe de altă parte, statul are de încasat datorii de 42 miliarde de euro, însă nu va putea colecta mai mult de opt miliarde de euro, notează Kathimerini. Restul de 34 de miliarde de euro reprezintă datorii ale unor persoane care au murit, ale unor companii închise sau fantomă.