- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.07.2013, 18:39)
- Adrian Dumitrache
Statul începe vânzarea tuturor acţiunilor deţinute încă la Romtelecom. Cât valorează acţiunile
Statul va angaja un consultant specializat pentru a vinde întreaga participaţie minoritară pe care o mai deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixă, operaţiune avizată, miercuri, de Guvern, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională.
Urmărește
736 afișări
Statul începe vânzarea tuturor acţiunilor deţinute încă la Romtelecom. Cât valorează acţiunile (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)
Opţiunea principală a Guvernului este, la acest moment, ca acţiunile să fie vândute prin listare la Bursa de Valori Bucureşti, dar aşteaptă şi opinia consultantului care urmează să fie angajat selectat, astfel încât profitul statului din această operaţiune să fie cât mai mare.
"În şedinţa de miercuri a Guvernului a fost adoptată hotărârea pentru modificarea şi completarea HG 727/2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Romtelecom, care a fost precedată de aprobarea unui memorandum pe aceeaşi temă. Hotărârea prevede reluarea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom prin vânzarea pachetului minoritar de acţiuni pe care statul, prin minister, le deţine în companie. Aceste acţiuni au o valoare nominală de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentând în total 45,99% din capitalul social al Romtelecom", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Hotărârea prevede selectarea de către minister a unui consultant specializat, respectiv o bancă de investiţii sau un consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, în vederea finalizării privatizării Romtelecom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
"Atribuţiile consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată, inclusiv juridică, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constând în plata consultantului, pregătirea şi realizarea privatizării etc. urmează să fie suportate de la bugetul de stat, în funcţie de sumele aprobate cu această destinaţie în bugetul ministerului", se spune în comunicat.
În vederea organizării procesului de selecţie, a evaluării ofertelor consultanţilor şi a selectării consultantului, ministerul va constitui o comisie având un secretariat tehnic, a cărei structură, componenţă, atribuţii şi drepturi, mod de lucru vor fi stabilite prin ordin de ministru.
Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare şi selectare a consultantului pentru întreaga activitate desfăşurată vor fi suportate de minister, în limitele bugetului aprobat cu această destinaţie, la finalizarea procesului de vânzare a acţiunilor Romtelecom, din sumele încasate din vânzarea acestora.
"Finalizarea procesului de privatizare este considerată oportună în contextul economic actual şi al profitabilităţii companiei care, în anul 2012, a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creşterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiţii străine directe şi intrări de capital bancar", se mai spune în comunicat.
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, spune că este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom.
"Credem că vânzarea de acţiuni şi ieşirea statului din acţionariat, având în vedere că investitorul privat deţine majoritatea acţiunilor, este varianta viabilă, din toate punctele de vedere. În acest moment, opţiunea noastră principală de privatizare este cea legată de listarea acţiunilor la bursa din Bucureşti. Consultantul selectat ne va ajuta însă să identificăm metoda optimă de finalizare a privatizării Romtelecom, care să permită maximizarea profitului pentru stat", a afirmat Nica.
Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care deţine 54,01% din capital.
Acţiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat iniţal în 2005. În 2008, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a reluat acţiunile de finalizare a privatizării operatorului, dar acestea nu au avansat.
Datele actuale ale ministerului de resort privind situaţia financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că, în 2010, a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei.
În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe