Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul

Case, maşini, servicii de telefonie sau bilete de avion sunt vândute în România în euro cu toate că în Ungaria sau Polonia preţurile sunt în forinţi sau zloţi. Euroizarea împiedică relansarea prin pârghia dobânzilor la lei. Referinţa multor companii - de la cele de telefonie mobilă până la dealerii de maşini sau dezvoltatorii de locuinţe - de a afişa preţurile în euro, dar şi practica bancherilor de a vinde agresiv credite în valută au făcut din evoluţia cursului o "obsesie" pentru majoritatea românilor.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul

Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Din cauza gradului mare de "euroizare" a economiei - care înseamnă că preţurile de consum reacţionează instantaneu la şocurile pe curs - Banca Naţională nu îşi poate utiliza acum politica monetară pentru a sprijini economia care nu reuşeşte să iasă din recesiune, consideră analiştii. În condiţiile în care preţurile pentru cele mai importante bunuri - locuinţe şi autovehicule - sunt exprimate în euro, oamenii au fost impulsionaţi să se împrumute tot în euro, rămânând astfel expuşi faţă de fluctuaţiile cursului valutar.

Practic, BNR nu poate să dea drumul la lichidităţi în economie de teama că va genera astfel o depreciere a cursului, care va lovi inculsiv în stabilitatea sistemului bancar. Astfel, BNR s-a văzut nevoită de-a lungul anilor să ţină în permanenţă un ochi pe piaţa valutară, deşi teoretic leul este singura monedă cu putere circulatorie în România.  

Citeşte mai multe despre preţurile în euro din România pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici