- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statul vinde Cupru Min Abrud integral pe bursă, în al doilea semestru
Pachetul de acţiuni deţinut de stat la compania minieră Cupru Min Abrud, a cărei privatizare a fost solicitată Guvernului de către FMI, va fi vândut integral pe piaţa de capital, în al doilea semestru al acestui an, relevă Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013, obţinut de MEDIAFAX.
Compania Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni (judeţul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României.
În luna octombrie, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au solicitat Ministerului Economiei să iniţieze procesul de privatizare la mai multe companii, printre care şi Cupru Min.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul acţionar majoritar al Cupru Min, a încercat să privatizeze societatea de două ori, în 2008, fără succes.
Un document guvernamental prezentat în luna iulie 2010 de MEDIAFAX releva că Guvernul este presat să găsească o soluţie pentru a evita închiderea Cupru Min şi că la Ministerul Economiei au fost înregistrate, în cursul anului trecut, două scrisori de intenţie, din partea firmei Minerals and Metals Group Australia, interesată de concesionarea, achiziţionarea, dezvoltarea şi operarea minelor de cupru de la Roşia Poieni, şi firmei Barrick Gold Corporation Romania, interesată să achiziţioneze Cupru Min.
"Având în vedere situaţia actuală a societăţii, piaţa cuprului şi prognoza acesteia, există perspective de viabilizare a activităţii miniere într-o perioadă de circa trei ani, prin realizarea programului de investiţii, dar şi prin ştergerea din datoria istorică de 61,7 milioane lei, a penalităţilor de întârziere de 42,9 milioane lei şi a majorărilor de tarif în valoare de 12,5 milioane lei, către Electrica Transilvania Sud Braşov", se arăta în document.
Un material redactat de Ministerul Economiei la începutul acestui an indica faptul că acţiunile statului la compania minieră vor fi cedate prin lansarea de oferte către investitori, pe baza unui calendar în care anunţul de vânzare a Cupru Min trebuia lansat în luna martie, astfel încât potenţialii cumpărători să depună ofertele în luna mai, iar contractul de vânzare-cumpărare să fie încheiat în luna iunie.
În luna februarie, cotaţia cuprului a înregistrat la bursa londoneză un nivel record de 10.190 dolari pe tonă. China consumă circa 40% din producţia mondială de cupru, respectiv opt milioane de tone.
Cotaţia cuprului a crescut de peste trei ori faţă de preţul de sub 3.000 de dolari pe tonă atins în decembrie 2008, în contextul crizei financiare declanşate de prăbuşirea băncii Lehman Brothers.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 28 de oameni au murit
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO